Freelance çalışanlarla proje sahiplerini buluşturan sitelerden biri olan oDesk de yarattığı ekonomi anlamında bir bariyeri aştı. Site açıldığından beri gerçekleştirilen projelerde alınan ve ödenen paraların toplandığı oConomy sayacı 100 milyon doları geçti.
Genellikle yazılım geliştirme işlerinin olduğu sitede blog yazarlığı, web araştırmacılığı, çevirmenlik hatta muhasebecilik için bile ilanlar bulunuyor. Freelance iş yaptırmak isteyenlerin ilanlarını verdikleri ve adayların profillerindeki uzmanlıklarını sitedeki testlerle ölçebildikleri site, freelance çalışanlar için de düzgün bir ortam sağlıyor. Türkiye'den de 381 freelancer oDesk üzerinde proje kovalıyor.
oDesk dışında yine benzer şekilde hizmet veren siteler de var tabi ki. Elance ve Freelancer.com bunlar arasında sahip oldukları ölçek ile öne çıkanlar. İnternet aleminde sık sık duyduğumuz serzenişlerden biri olan, "projem var ama yazdıracak yazılımcı tanımıyorum" durumları için bu siteler üzerinden çalışmanın çok uygun olduklarını düşünüyorum.
Proje sahibinin biraz proje yönetme becerisi ve kesinleşmiş proje planları olduğu sürece sadece Türk değil, konusunda uzman yabancı yazılımcılarla da projelerini hayata geçirmeleri mümkün.
Türkiye'de de ProjeKurdu, Freelancer.com ile benzer işi yapan bir girişim. Uzun sayılabilecek bir süredir yayında olan site proje sahipleriyle proje uzmanlarını buluşturmak için çalışıyor. Ana sayfasındaki sayaca göre 1958 uzmanın kayıtlı olduğu sitede bu ay 51 proje ilanı açılmış. Şu anda ücretsiz olan sitenin belli bir kitleye ulaştıktan sonra gelir modelini kurgulayacağını düşünüyorum.
oDesk'teki gibi uzmanlık testleri, gelişmiş profil yapısı ve güvenli bir ödeme sistemi olmayan, sadece ilan yayınlayıp ilana başvuru yapılabilinen ProjeKurdu geliştirildiği takdirde büyük bir boşluğu doldurabileceğini düşünüyorum.
Ayrıca henüz yayında olmayan ancak çalışmalarının sürdüğünü bildiğimiz UzmanKirala.com da yakın zamanda pazardaki yerini alacak diye biliyoruz. Murat Turan tarafından geliştirilmesi süren servisin ilk ekran görüntüsünü de bu fırsatla paylaşmış olalım.
"Kuzenin arkadaşına site yaptırma" döneminin yavaş yavaş geride kalması gerektiğine inandığımız şu dönemde, ülkemizde de bu alanda kabul gören ve güven kazanan bir girişim sektörü domine edebilirse, 100 milyon dolar olmasa da önemli ölçüde bir ekonomi yaratabileceğini tahmin ediyorum.