Google Docs, ortak şablon paylaşımını duyurduktan sonra şimdi de klasör paylaşımı ve toplu dosya yükleme özelliklerini paylaştı. Google, bir yandan kendi stratejisini çizerken, Microsoft'un Office 2010 ile beraber başlattığı Office Live yönelimi de Google'ı bu konuda hızlı adım atmaya itiyor. Microsoft'tan bir adım önde olan Google, artık ofis programlarını tam olarak online ortama entegre etmek istediğini göstermeye başladı.
Yeni özellliklerden klasör paylaşımı, küçük çaplı işlerde önemsenmeyen, ancak dosya sayısı yoğun işlerde yaşanan sıkıntıları çözüyor. Öyle ki, artık bir klasördeki tüm dosyaları tek komut ile paylaşmak mümkün. Örneğin ekibinizde bir proje için oluşturduğunuz ve çalışanlarınızla tek tek paylaştığınız dosyaları, projeye yeni dahil olan bir çalışan ile tek tek paylaşmak yerine, tüm klasörü bir seferde gönderebileceksiniz. Bu da size zaman ve dolayısıyla iş verimi olarak geri dönecek. Sahip olunabilecek alt klasörler de, ana klasör paylaşımı ile istediğiniz kişilere ulaşacak. Sizinle paylaşılan klasörleri de ilgili bölümde görebileceksiniz.
Bir diğer yenilik de yine daha önce tek tek zaman harcanan dosya yüklemesini hızlandıran toplu dosya yükleme özelliği. Artık webe aktarmak istediğiniz ama fazlalığından el atamadığınız arşivinizi toplu yükleme ile Google Dökümanlara aktarabileceksiniz. Aslında bu iki özelllik birbiriyle olmazsa olmaz yakınlık taşıyor. Çünkü anlaşılıyor ki Google tüm ofis dökümanlarımızı webe aktarmamızı istiyor. Bunu yapabilmemiz de dosyalarımızı önce toplu olarak webe aktarmak, ardından da klasörleyip ilgili kişilerle paylaşmaktan geçiyor.
Kullanımı giderek artan online ofis dünyası, zamanla halen popüler olan e-posta yoluyla dosya paylaşımını sanırım öldürecek.
Tüm servislerini tek bir kullanıcı adı ve şifre ile yönetebildiğimiz Google, özel durumlar için ekstra güvenlik detayları sunar mı bilmiyorum ama bu durumu göze alarak dosyaları masaüstünden kaldırmayacak kişiler muhakkak olacaktır.
Bilmeyenler için Google dökümanlarını offline olarak internet bağlantısı olmadığı durumlarda da kullanabileceğinizi söyleyelim. Herşeye rağmen tercih sizin, ancak zamanla bu gelişime kayıtsız kalamayacağınızı bilin derim. ;)