Şimdi de Dijital Kitaplarda Google'a Karşı Birleşme

Daha önce Microsoft ve Yahoo arama teknolojilerinde Google'a karşı birleşirken, şimdi de Amazon, Microsoft ve Yahoo bir anlaşma ile kendi dijital kütüphanesini oluşturan Google'a karşı birleşiyor. Open Book Alliance adı altında kurulacak birliktelik Google Books'a karşı gelmeye çalışacak.

BBC'nin haberine göre Internet Archive ile beraber atılacak bu adımın amacı Google'in bu piyasayı da tekelleştirmesine engel olmak şeklinde açıklanıyor. Google Books, yazar ve yayıncılar ile girdiği telif mücadelesinde, Book Rights Registry adı altında 125 Milyon dolarlık bir anlaşma ile işi bağlamıştı. Sayfası 10 cent'ten günde 1000 kitap tarayan Internet Archive'in yanında eğer telif modeli uygulanırsa Google %30 pay ile kitap satışı gerçekleştiriyordu. Open Book Alliance birlikteliği, bu durumun yarattığı tekelciliğe karşı açılan davanın da peşini bırakmıyor.

Ücretsiz servisleri ile internetin düzenini değiştiren Google bu defa önemli bir konuyla karşı karşıya gibi gözüküyor. Anlaşmaya imza atan Yahoo ve Microsoft'un yanında Kindle ile kendi özel kütüphanesini de kuran Amazon ise biraz yavaş kalmış gözüküyor. Sony'nin de dijital kitap okuyucusunu hatırlayacak olursak bakalım ilerleyen zaman bu sektöre neler getirecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.