Lokasyon Bazlı Servisler İçin 2009 Yılı Fırsatları İşaret Ediyor

Lokasyon Bazlı Servisler İçin 2009 Yılı Fırsatları İşaret Ediyor

Araştırma şirketi Garter yayınladığı raporla Lokasyon Bazlı Servisler (LBS) alanında 2009 yılında hem kullanıcılar hem de gelir bazında iki katından fazla büyüme gerçekleşeceğinin tahminini yaptı. Gartner'a göre kullanıcıların ücretsiz servislere olan ilgisinin artması, GSM operatörlerinin buna karşılık LBS uygulamalarında alternatif modeller geliştirmeleri bu gelişimi destekleyecek.

Operatörlerin rekabet avantajı yakalayabilmesi için LBS API'lerini uygulama geliştiricilere açmasının da gerekeceğinin belirtildiği raporda, 2008 yılında $998.3 milyon olan pazarın 2009 yılında $2.201,1 milyon olacağı da öngörülüyor. Kullanıcı bazında da 2008 yılında 41 milyon olan sayının 2009'da 95.7 milyon olacağına dikkat çekiliyor.

Bu noktada girişimci ve yatırımcıların da akıllarında soru işareti yaratacak bir noktayı açıklığa kavuşturmak önemli olacaktır. Gartner sunduğu raporda Lokasyon Bazlı Servisler (LBS) çerçevesinde konum bilgisine dayalı arkadaşlık servislerini, ebeveynler ve çocuklarına yönelik servisleri, harita ve navigasyon/araç takip servislerini baz almaktadır. Ancak sadece GSM operatörleri tarafından sunulan veriye dayalı değil, kablosuz ağlar, GPS destekleyen cihazlar gibi bilimum lokasyon bilgisi alınabilecek kanaldan yararlanılarak hayata geçirilebilecek her türlü servis araştırmadaki kullanıcı sayıları ve pazar büyüklüğüne temel oluşturmaktadır. Bu da 2009 yılı açısından önemli bir fırsat alanı olarak değerlendirilmelidir.

Rapor kapsamında bölgesel pazar tahminlerine de yer verilmiş. Buna göre, genellikle Türkiye'yi Orta Doğu (Middle East) bünyesinde değerlendiren Gartner'ın içinde bulunduğumuz bölge için yapmış olduğu öngörü 2008 yılında $4.1 milyon olan LBS pazarının 2009 yılında $22.7 milyon olacağı yönünde.

gartnet-lbs-2009

Sonuç olarak Webrazzi okuyucularının Şubat 2009'da gerçekleştirdiğimiz Lokasyon Bazlı Servisleri konu alan toplantımızı hatırlamalarını ve eğer bu alana yönelik fikirleri varsa hayata geçirmek üzere değerlendirmelerine başlamalarını öneriyoruz. Çünkü geleceğin üzerine kurulacağını tahmin ettiğimiz lokasyon bilgisinin pazarlama boyutunda aktif olarak kullanılmaya başlanacağı kupon ve indirim uygulamları ile birlikte yıldızı parlayacak hatta verinin kolay erişilebilir olması ile gelecekteki servislerin temelini oluşturur kıvama gelecektir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.