YouTube'un ülkemizde erişiminin engellenmesinin üzerinden aylar geçti hatta yıllar geçmek üzere. Konunun üzeri öyle bir örtüldü ki aylardır kimse bununla ilgili iki satır yazmış değil. Bu durum beni biraz tedirgin ediyor. Hafıza sorunu çeken bir toplum olduğumuzdan dolayı ülkemizdeki YouTube dahil olmak üzere engelli olan bilimum siteleri ve bize kaybettirdiklerini biraz hatırlatmak ve hatırlamak istedim.
Konuyu aslında kısaca bizim açımızdan, yani Webrazzi açısından, nasıl problemler yarattığı üzerine değerlendirmek istiyorum. YouTube'un engelli olmasından dolayı Webrazzi.TV'yi Vimeo üzerinden yayınlıyoruz. Eğer YouTube engellenmiş olmasaydı işimiz çok daha kolay olmasının yanında teknik olarak da yapabileceklerimiz çok daha üst düzeyde olurdu. Hatta esneklik sayesinde sadece Webrazzi.TV yani biz değil, tüm Türk internet girişimcileri dünyanın en popüler video sitesini aktif olarak yeri geldiğinde uygulamaları üzerinde kullanabilirlerdi.
Tüm dünya önemli videoları YouTube üzerinden paylaşıyor. Bizim bu tür değerli içerikleri okuyucularımızla paylaşmamız ya imkânsız ya da fazlasıyla zor oluyor. Örnek olarak Sprint'in Twitter'ın nasıl günlük yaşama girmeye hazırlandığını da gösteren şu harika reklamını tüm Webrazzi okuyucuları ile paylaşmak isterdim. Hatta bunu embed kodu ile Webrazzi.TV'ye eklemek isterdim. Ancak bunu yapabilmem için videoyu YouTube'dan indirip Vimeo'ya göndermem lazım, ki Vimeo reklam yayınına izin vermiyor, sadece kullanıcıların yarattığı videoları yayınlatıyor.
UStream.TV ve Justin.TV engeli de başka bir konu. Ülkemizde birbirinden değerli organizasyonlar ve etkinlikler yapılıyor. Bu etkinlikler söz konusu servisler üzerinden son derece kolay olarak tüm dünya ile paylaşılabilir. Ancak malesef her iki servis de ülkemizde engelli. Çünkü birileri Lig TV maçlarını oradan yayınladığı için telif hakkı ihlali oluşmuş. Engellendiğinde sorun aşılmış oluyor sanki... İstenildiği takdirde bir proxy kurulur, UStream arkasına alınır ve her an IP ve alan adı değiştirilerek her türlü yayın yapılabilir. Örnek olarak Fizy.org'u düşünebilirsiniz. YouTube videolarından şarkı dinletiliyor ve bu içerikler sistem üzerindeki proxy'den veriliyor.
Webrazzi.TV için UStream kullanarak dönemsel olarak ofisimizden ya da bulunduğumuz alternatif mekanlardan canlı yayın yapmayı planlıyorduk. Ancak servisin kapalı olması ve ülkemizde de böyle bir servisin olmaması sebebiyle planlar suya düştü. Şu an elimizde alternatif olarak Qik var, ancak tabi aynı tadı vermiyor. Şimdi birileri çıkıp biz yayınlarız canlı olarak diyebilir, ama benim istediğim deveye hendek atlatmak değil. Tüm dünyanın kullandığı basit ötesi servislerle kendi işim için kolaylıkla değer yaratmak...
Amerikan başkanı Barack Obama iki gün boyunca ülkemizdeydi. Bu süreçte "Beyaz Saray" resmi blogu üzerinden sürekli güncelleme yaparken, gençlerle yapılan toplantının yayını için popüler sosyal ağlarla iletişime geçildi. Ülkenin pazarlama alanında sergilediği bu mükemmel model ve Amerika'nın imajı için çizilen resim başarılı bir şekilde tüm dünyayla paylaşıldı. Gençlerle yapılan toplantı birçok kesimden büyük alkış aldı ve bütün basında gündeme oturdu. Acaba Obama'nın orada oturan gençlerin internet özgürlüklerinin kısıtlı olduğundan haberi var mıydı? Ya da acaba bu tür canlı yayınlarda bu yönde bir soru sorulsaydı kaç gün sonra konuyla ilgili aksiyon alınırdı?
Sözü çok fazla uzatmak istemiyorum. Biz unutkanızdır, üzerine bir örtü sereriz ve konuyu açmayız. Nasıl olsa KTunnel, VTunnel ve alfabenin bilimum Tunnel'ları mevcut ve isteyen YouTube'a girebiliyor - "Ben girebiliyorum siz de girin!"
Ancak böyle olmamalı. İnternet yerel bir yapı değildir. İşe yarayan, değer yaratan ve başarılı bir servis sadece bulunduğu coğrafya için geçerli olup, Türkiye için bunun alternatifi planlanmamalıdır. Bugün İzlesene.com'un baş rakibi YouTube.com'dur, aynı şekilde Blogcu.com'un baş rakipleri Wordpress ve Blogger.com'dur. Ülkemizdeki reklam ağları ReklamStore, AdTech, AdNet, AdKlik, AdHood'un baş rakibinin Google AdWords/AdSense olduğu gibi...,
Global pazarların kendisini en yoğun gösterdiği internette, bu tür araçlara/servislere ulaşamamak ya da ulaşmak için çırpınmak bizler için global pazarlarda rekabette dezavantaj yaratmaktadır. Türkiye'nin ulusal başarılar elde edebileceği en önemli mecra olan internette önü içinde bulunduğumuz fırsat döneminde, hazır tren kaçmamışken tıkanmamalıdır.
Yukarıda verdiğim ve Webrazzi olarak bizi etkileyen örnekler çoğaltılabilir. Ben şu gün içinde aklıma gelen, günlük iş temposu içinde canımı sıkan birkaç küçük örneği paylaşmak istedim.
Sizlerin ülkemizde engelli olan servislerden dolayı yaşadığınız problemler ya da önünüzü tıkayan durumlar var mı? Varsa lütfen paylaşın.
Ayrıca YouTube'un Türkiye'de 1 yılı aşan süredir engelli olduğunu ve bugüne kadar kaç kere internet engellemelerine karşı harekete geçildiyse sonunun herzaman sonuçsuzlukla bittiğini de mümkünse unutmayın!
Görsel Kaynak: zabno