Facebook, iPhone'lara Connect'lenmeye Hazır

Facebook, iPhone'lara Connect'lenmeye Hazır

Facebook Platform Yöneticisi Dave Morin'in SXSW'de yaptığı sunumda bahsettiği ve dün Facebook blogunda yerini alan haber ile iPhone uygulamalarına Facebook Connect özelliğinin eklenelebileceği duyuruldu. Facebook Connect, farklı web siterlerinde kullanıcıların Facebook profillerini kullanabilmesine olanak sağlıyordu. Bugün itibariyle  iPhone uygulamalarında da uygulama geliştiricilerin entegrasyon yapmaları durumunda Facebook profilleri kullanılabilecek.

iPhone'daki uygulamalar özellikle oyunlar büyük rağbet görüyor ki bizde bu konu hakkında bir kaç yazı yazmışızdır. Facebook profillerinin oyunlarda kullanılabilmesi ve kullanıcıların Facebook'taki arkadaşlarıyla karşılıklı oyun oynaması ise geliştiricinin hayallerindeki projeleri hayata geçirmek için beklediği bir özellikti.  Sonunda oldu. Facebook blogunda iPhone uygulamalarına Connect eklemek için eklenmesi gerekenler, bir videoyla kısaca anlatıldı. Aşağıdaki videoda bu kısa anlatımı seyredebilirsiniz, ancak belirtmem gerekiyor ki, gelişmiş özellikleri kullanabilmek için anlatılandan çok daha fazlası gerekiyor. Facebook Connect için yapılan bu videolara bence devam edilmeli ki sadece izlemesi bile son derece heyecen verici oluyor. Kısa bir bilgi daha sıkıştırayım araya, iPhone'da uygulama geliştirmek için kullanılan dil Objective-C.

How To: Implement Facebook Connect on the iPhone in 5 minutes from Cat Lee on Vimeo.

Facebook Connect özellikli iPhone uygulamaları da App Store'da yerini aldı veya almaya hazırlanıyor. Kasım ayında çıkan Zynga'nın Live Poker oyunu Facebook Connect'i kullanan ilk oyun oldu. Playfish'in popüler oyunu Who Has the Biggest Brain? , Tapulous’tan Tap Tap Revenge 2 , Facebook'un popüler film uygulaması Flixter'in iPhone versiyonu, SGN'in Agency Wars, iBowl ve UrbanspoonWhrrl uygulamalarının bazıları şu anda Facebook Connect ile bağlanabilir durumda, bir kısmı ise önümüzdeki günlerde hazır hale gelecek.

iphone-facebook-1 iphone-facebook-2

iphone-facebook-3 iphone-playfish-biggestbrain

Dave Morin'in basın toplantısından gelen bir diğer haberi ise Seesmic'in Facebook Connect'li ilk masaüstü uygulamasıydı.  Seesmic'in masaüstü uygulaması Adobe Air'da geliştirilmiş. Uygulama şu anda sadece Facebook durumunuzu değiştiriyor ve arkadaşlarınızın durumlarına yorum bırakabilmenizi sağlıyor. Tahmin ediliyor ki önümüzdeki versiyonlarda Facebook'a görüntülü yorum bırakılması üzerine çalışılacak. Bu durumda Facebook Seesmic'i satın alarak içine mi katar yoksa micro blog servislerine yaptığını yaparak klonlamaya mı gider orasını bekleyip göreceğiz sanırım.

seesmic-facebook

Facebook Connect bugüne kadar 6000 web uygulamasında kullanıldı, bakalım iPhone uygulamalarının kaç tanesinde kullanılacak ve kaç uygulama Facebook'a bağlanacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.