Apple, iPhone telefonlarda yapılan Jailbreak işleminin yasa dışı olduğunu ilk kez açıkça dile getirdi. Amerikan Telif Hakkı Komitesinin üç senede bir yaptığı dijital hakların korunmasına yönelik toplantıda Apple Jalbreak'in yasa dışı ilan edilmesi için teklifte bulundu. Yasal yaptırımın şekillenmesi için Amerika'da üretici şirketlerin de katılımıyla yapılan bu toplantıda şirketler kendi ürünlerine özel durumları anlatıp, yasal yaptırım uygulanması gereken konuları dile getiriyorlar.
Apple şimdiye kadar Jailbreak'e ses çıkarmıyordu. Artık ürünlerinin özellikle iPhone'un satışları milyonları geçtiği için kaçan paranın büyüklüğünün Apple'ı bu yola itmiş olabileceğini düşünüyoruz.
Jailbreak işlemi iPhone ve iPod cihazlarında Apple'ın izin vermediği 3. parti yazılımları yüklememizi sağlayan küçük bir yazılım yüklemesi oluyor aslında. Şimdiye kadar Apple'ın Jailbreak'li cihazlara tek yaptırımı cihazları garanti kapsamından çıkartmasıydı.
Jailbreak işlemi yasa dışı hale gelirse, bu işlemi yapan, geliştiren ve yayanlara cezai işlem uygulanması söz konusu olacak. Apple'ın bu son çıkışı "benim telefonumda çalışacak her uygulama benden onay alacak" gibi bir anlama geliyor.
Apple daha önce App Store'dan iFart, Pull My Finger, Woople, I am Rich gibi tartışmalı uygulamaları çıkartmış, bir süre sonra bazılarına tekrar izin vermişti. Apple App Store'u yönetirken hâlâ kararlı olamazken, Jailbreak'e karşı başlattığı bu yeni savaşla cephesini fazlasıyla genişletti.
Resim Kaynağı: The iPhone Blog