Google'dan lokasyon bazlı sosyal ağ

Webrazzi’nin ilk “Gündem” toplantısı olan “Webrazzi Gündem: Mobil Ödeme ve Lokasyon Bazlı Servisler” etkinliğini gerçekleştirdiğimiz gün, Google yeni uygulaması Latitude ile lokasyon bazlı sosyal ağlar yarışına girdiğini açıkladı. Yeni uygulama kullanıcılarının cep telefonları ve diğer kablosuz araçlar ile konumlarını otomatik olarak paylaşabilmelerine olanak sağlıyor. Mobil sosyal ağ Loopt'la büyük benzerlik gösteren uygulama, Google Maps servisine entegre bir şekilde çalışıyor.

Latitude, kullanıcıların konumlarını GPS, Wi-Fi ve baz istasyonları konum verilerini kullanarak buluyor. Uygulama kullanıcılara bulundukları konuma göre yakınlarındaki etkinliklere ve yerel bilgilere, özellikle restaurant, tiyatro, sinema, sağlık merkezi gibi yerlerin bilgilerine ve adreslerine kolayca ulaşmalarına olanak sağlıyor. Harita üzerinde, kullanıcıların konumları, yükledikleri küçük profil resimleri ile gösteriliyor. Bunun yanında bu uygulama ile Facebook ve Twitter tarzı durum güncellemeleri de yazılabiliyor. Latitude, Google Talk ile de entegre çalışan bir sistem. Bu da kullanıcıların konum bilgilerini ve durum güncellemelerini Google Talk üzerinden paylaşabilmelerine olanak sağlıyor.

Latitude'ün ilk sürümü Google G1 ve Blackberry'ler ile Symbian ve Microsoft Mobile kullanan birçok mobil cihazda çalışıyor. iPhone ve Sony Ericsson sürümleri de yakında aktifleşecek. Ayrıca, Google uygulamanın yaygınlaşmasını sağlamak için, bilgisayar üzerinden konum paylaşımına olanak sağlayan bir iGoogle widget'ı da yayınlamış.

Google kullanıcıların mahremiyetini korumak için konum paylaşımı ile ilgili her türlü kontrolü kullanıcılara bırakmış. Kullanıcılar bilgilerini sadece istedikleri kişilerle paylaşıyor ve otomatik konum güncelleme özelliğini istedikleri zaman kapatabiliyorlar. Uygulama kullanıcıların hareketlerini anlık olarak göstermiyor, bunun yerine belli aralıklarla konum bilgisini buluyor ve yayınlıyor. Fakat, Latitude'ün gizlilik açısından en önemli özelliği kullanıcılara, hangi arkadaşları ile konum bilgilerini ne kadar hedefli bir şekilde paylaşmak istediklerine kendilerinin karar verebilmesini sağlaması. Bu sayede belli kullanıcılarla konumlar nokta vuruşu olarak paylaşılabilirken, diğerleri ile geniş bir alan bilgisi şeklinde paylaşılabiliyor.

Google, Latitude uygulaması için henüz bir reklam satış planı açıklamadı. Fakat önümüzdeki dönemde Latitude ile Adwords'ün entegre edilmesi halinde, Google çok daha güçlü bir reklam platformuna sahip olacak gibi duruyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.