Nokia daha çok Nserisi için geliştirdiği ama S60 destekli Nokia telefonlarında da çalışan ViNe uygulamasını Türkiye'deki blogculara tanıtmak için Perşembe günü bir toplantı düzenliyor. Webrazzi olarak mobil ile Web 2.0'ı birleştiren bu uygulamayı toplantıdan önce deneme imkanı bulduk ve 2009'un gözde alanı olacak bu global trendi sizlerle paylaşmak istedik.
ViNe uygulaması GPS üzerinden sizi adım adım takip ediyor ve yolculuğunuz esnasında kaydettiğiniz müzik, çektiğiniz fotoğraflar ve videolar ile birlikte yaptığınız tüm seyahati ViNe sitesi üzerindeki dünya haritasında paylaşmanıza imkan sağlıyor.
Servisin GeoTag (coğrafi etiketleme) desteği sayesinde her türlü içeriği sadece göndermeniz ile bulunduğunuz konuma göre haritaya dahil etmesi elbette sistemin kullanıcılar için yarattığı önemli bir fark ve değer oluyor.
Şu anda Türkiye üzerinde sadece Webrazzi için yaptığımız kısa yürüyüşün paylaşımı bulunuyor, uygulamanın tanıtımından sonra Türkiye haritası üzerinde bir çok yerin dolacağını tahmin ediyorum. Özellikle ülkemizdeki turistik bölgelerden video ve resimler paylaşılacaktır. Nokia bu paylaşılan materyali ViNe diye isimlendirmiş. "Webrazzi Test" isimli ViNe'ımızın içinde yürüyüş sırasında çektiğimiz 4 fotoğraf ve 1 video bulunmakta.
Twitter ve FriendFeed gibi sitelerin bağımlısı olup internet üzerinde mi yaşamaya başladık tartışmaları sürerken Nokia'nın bu yeni uygulamasıyla artık yaptığımız yolculukları da adım adım paylaşarak internetteki yansımamıza bir boyut daha ekleyebileceğiz.
Arda Kutsal'ın notu:
Lokasyon bazlı sosyal ağların 2009 yılında önemli bir popülarite yaratacağı ve fırsat olacağı analizleri yapılırken, mobil internetin GeoTag ile birleşmesi sonucu oluşan bu yeni nesil mobil içerik paylaşım mekanizmalarının neler getireceği ve ne tür açılımlara yön vereceğinin özellikle girişimciler tarafından uzunca düşünülmesi gerekiyor.
Türkiye'de 3G'nin çok kısa bir süre sonra devreye gireceğini göz önüne alırsak, sosyalliğe meraklı Türk internet kullanıcısı için hem Nokia'nın ViNe uygulamasının, hem de henüz adını duymadığımız olası mobil sosyal ağların 2009 yılının hem Türkiye hem de dünyadaki yıldızları olacağını tahmin etmek zor olmuyor.
Küçük bir duyumumuzu da paylaşmak gerekirse, Türkiye'nin önde gelen GSM operatörlerinden birisinin özellikle 2009 yılı için bu alana dönük önemli ölçüde yatırım planları bulunmaktadır. Mobil internet, lokasyon bazlı servisler, mobil içerik, mobil uygulamalar gibi konularda çalışma yapan ya da yapmayı planlayan girişimciler için 2009'un doğru değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamak isterim.
Nokia'ya bize ViNe'ı deneme fırsatı verdiği için teşekkür ederiz. Uygulamanın Türkiye'deki kullanıcılar tarafından yoğun olarak kullanılacağını tahmin ediyorum. Ayrıca pazarlama kapsamında öncelikli olarak blogların lansmana dahil edilmesini de yine bir gelişme olarak görüyor ve bu yaklaşım için de kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum.