Profil taşınabilirliği savaşı başladı!

Profil taşınabilirliği savaşı başladı!

Ve bugün yeni bir savaş başladı. MySpace Data Availability, Facebook Connect ve Google Friend Connect'in hepsi eteklerindeki taşları döktüler ve üç serviste bugün kullanılabilir durumda. MySpace'in Data Availaibility servisi bundan aylar önce Haziran'da kullanıma açılmıştı. Rakipleri ise MySpace'e ancak bugün yetişebildi ve servislerini açabildiler.

OpenID destekli Google Friend Connect, Facebook Connect'in açılışına birkaç gün kala çeşitli sitelerde görüntülenmeye başladı. Kolay eklenen koduyla siteye üye olmak, diğer üyeleri arkadaş olarak eklemek ve yorum yapmayı mümkün kılıyor. OpenID'nin birçok siteyi kapsayan üyelik ağıyla anında profil taşıması büyük kolaylık yaratıyor. Destekleyen siteler o kadar geniş ki mutlaka birinde üyeliğiniz bulunuyor.

Facebook Connect hakkında ise zaten daha önce tanıtıcı bir yazı yazmıştık. Basit olarak Facebook profillerini diğer sitelerde kullanımını ve sitede yaptıklarımızı Facebook'ta yayınlanabilmesini sağlıyor. Siteye entegrasyonu ise Google Friend Connect'e göre daha zor. Ama bir o kadar da geniş bir işlevselliğe sahip.

Open ID uzun bir süredir kullanılabilir API'si ile birçok yerde karşımıza çıkıyordu ama belki de ilk kez Google Friend Connect ile geniş bir kitleye ulaşacak. Facebook'un elinin altında ise OpenID'ye oranla çok daha düzenli ve gerçek bir profil yapısıyla çok sadık kullanıcılar var.

Veri taşınabilirliği ve profil transferi gelecekte hemen her sitenin destekleyeceği bir olgu olacak gibi görünüyor. Burada önemli olan ziyaretçi rakamları çok yüksek sitelerin hangi tarafta yer alacağı, mesela Amazon hangi tarafta yer alacak veya bütün profilleri destekleyecek mi? Her sitede yeni üyelik formu doldurmaktan sıkılan kullanıcılar için profil taşınabilirliği bir taraftan güzel bir çözüm olurken diğer taraftan da bir köşe kapma mücadelesi halinde devam edecek. Bu yarışın galibi ise internetin yeni hakim gücü olmaya aday.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.