Geçen gün İTÜ Arı-1'deki Yoğurt Teknolojileri'nin ofisini Yoğurtistan'ın ilk vatandaşı olarak kaydımı yaptırmak için ziyaret ettim ve baskıyla da olsa hala inşaat halinde olan bu 3D sanal dünyaya Webrazzi okuyucularının da girmesi için vizeleri kopardım.
Önümüzdeki Ocak ayının ortalarına doğru beta lansmanı yapılması planlanan sosyal ağın, teknoloji demosu diyebileceğimiz ve hala aktif kullanıma hazır olmayan kısmını merak edenlerimiz üye olabilecekler. Bugün gün içinde özel betaya katılmak için başvuracak olan sınırlı sayıda kullanıcı Yoğurtistan vatandaşı olacak.
Yatırım sürecini ve sonrasını yakından takip etme şansı bulduğum şirket geçen haftalarda yurt dışında bir dizi etkinliğe katıldı. Bu turlar sırasında konusunda uzman kişilerle özgün teknolojilerini ve Yoğurtistan fikrinin temelinde yatan yeni nesil ekonomiyi paylaştılar. (Ayrıca yatırımcı temasları da olmuş, bir sonraki turlarda güzel haberlerin geleceğinin kokusunu aldım.)
Yoğurtistan, Los Angeles'taki Virtual Worlds Conference'ta en çok ilgi gören sanal dünyalardan biri oldu hatta Gigaom'da expo'daki en iyi 3 arasında gösterildi. Burada da yapılan vurgu sanal dünyanın içindeki para birimi olan Kayme'nin (kuru 100 Kayme~1 YTL:) harcandıktan sonra şirket hissesine dönüşmesi fikrineydi. Yani aslında Facebook'un bile çözmek için can attığı yeni nesil sosyal ağ ekonomisi!
Yerli ve yabancı bir çok marka ile temaslarda olan şirket, sanal dünyaya resmen start verildiğinde vatandaşlarına bir çok farklılık sunacağını söylüyor. Markaların isimlerini henüz paylaşamasam da bankalar, sinema şirketleri, alışveriş merkezleri, eğitim kuruluşları, vb.. dükkanların yer alması olası.
Bu marka dükkanları dışında içerik üretenlerin dükkanları ve Yoğurtistan'ın kendi dükkanlarının da bulunacağı sanal dünya; kurumsal ve bireysel mağaza açma imkanı sağlayacak.
Son kullanıcı kadar içerik üretenlerin de ilgisini çekecek kısmı da; her türlü içerik sahibinin Yoğurtistan içinde dükkan açmasını ve para kazanmasını sağlayacak olması. Örneğin blog yazarlarına Yoğurtistan içinde dükkan açma ve sanal evini kendi sitesine gömülü olarak ekleme imkanı sunacaklar. Bir başka açıdan da bakılınca MySpace'te milyonlarca kişinin dinlediği ve dönüşü olmayan orjinal eserler burada sahibine para kazandıracak.
3D teknolojisini merak edenlerimiz için de öz bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Tarayıcı (browser) tabanlı, flash içinde, 3D teknolojisi hakkında Yoğurtistan'ın kurucusu Cemil Türün'ün açıklaması şöyleydi:
"Yoğurtistan'daki avatarların tamamı ve içine konabilecek nesneler üç boyutlu ve Flash içinde bize özgü bir teknikle render ediliyorlar, yani görsel hale geliyorlar. Zaten bu teknikle ilgili patent başvurumuz yapıldı. Ekranınızda gördüğünüz avatarların tüm hareket animasyonları yüklenen bu 3D avatarlarla beraber geliyor ve sizin PC'nizde hazırlanıyor. Bir çesit ZIP dosyası gibi, sıkıştırılmış olarak geliyor bu animasyonlar. Aslında 3-4 MB tutacak animasyonları, kullanıcılara ziplemişiz gibi 120K olarak yükletiyoruz."
Son olarak, bugün (Perşembe) saat 17:30'da Cevahir Schiller'deki eTohum toplantısına Cemil Türün'ün konuk olacağını bir de bu kanaldan duyurarak ilgili kişilerin bilgisini tazelemek ve Burak Büyükdemir'e olan desteğimizi vurgulamak isteriz.