PBS MediaShift’den Jessica Dheere’in yaptığı habere göre, Google yeni web tarayıcısı Chrome’a Suriye’den erişimi engelledi.
Google’ın Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde büyüme hedefleri düşünüldüğünde bu durum bir çok insana anlamsız gelebilir. Ancak, bu kararın arkasında Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin Suriye’ye karşı uygulamakta olduğu ticaret ambargoları var.
MediaShift’in Google sözcülerinden birine dayandırarak verdiği habere göre, Chrome’a erişim yasağı sadece Suriye ile sınırlı değil. İran, Küba, Kuzey Kore ve Sudan da bu uygulamaya dahil edilmiş. Burada ilginç olan Internet üzerinden ücretsiz olarak dağıtılan, yani herhangi bir ticari alışverişte ürün olarak el değiştirmeyen Chrome’un, ticari ürünler kategorisinde düşünülerek, ambargolar kapsamına dahil edilmesi.
Ayrıca diğer bir konu da, Google’ın bu ambargoyu sadece internetten yüklenen yazılımlarda uygulaması. Yani, Google’ın web üzerinden sunduğu her hangi bir servis için uygulanan bir kısıtlama ve engelleme yok. Hatta Google, bu ülkelerde AdWords aracılığıyla hem kendi sitelerinde hem de diğer site ve bloglarda reklam gösterimi yaparak gelir elde etmeye devam ediyor.
Google internet üzerinden bu tarz bir ambargo uygulayan tek şirket değil. Geçtiğimiz yıl, ABD’nin İran üzerindeki ekonomik ambargoları sıklaştırarak arttırma kararıyla beraber, Yahoo! ve Microsoft da benzer kısıtlamalara gittiler ve web üzerinden email servislerindeki ülke seçeneklerinden İran’ı çıkardılar. Ancak o zaman Google bu tarz bir engellemeye gitmemiş ve İran’ı ülke seçeneklerine dahil etmeye devam etmişti. Yine benzer ticaret kısıtlamalarından ötürü, Adobe ürünlerinin İran, Suriye, Kuzey Kore gibi ABD hükümetinin ticari ambargo uyguladığı ülkelerde kullanılması yasak, hatta bu ürünlerin kullanım şartları anlaşmasında da bu yasaklar açıkça yazılmış.