Yeni bir internet devrimi: Ubiquity

Mozilla Labs tarafından geliştirilen Ubiquity yeni bir internet devriminin habercisi olarak bugün hayata geçirildi. Henüz 0.1 sürümünde olan Ubiquity bir Firefox eklentisi ve yaptığı iş ise farklı web servislerini kullanarak günlük yaşamda ihtiyaç duyacağımız birçok hizmeti tarayıcı üzerinden gerçekleştirmemize olanak tanımak.

Örnek vermem gerekirse, Webrazzi'de gördüğünüz bir yazının belirli bir bölümünü, ki bu bölümün içinde resim de yer alabilir, bir arkadaşınıza e-posta ile göndermek istiyorsunuz. Normal durumda kopyala yapıştır yöntemiyle e-posta mesajınızın içine aktarıp sonra göndermeniz gerekir. Ubiquity bu işlemi günlük yazım dili kullanarak kolaylıkla yapmanızı sağlayarak direkt tarayıcınız üzerinden gerçekleştirebiliyor.

Daha özel ve ürün lansmanında da kullanılan bir örnek olarak şunu da paylaşayım. Bir toplantı ayarlıyorsunuz ve göndereceğiniz e-posta'nın içine bir de toplantı yapacağınız yerin haritasını dahil etmek istiyorsunuz. Normalde Google Maps üzerinden link olarak haritayı e-posta mesajınıza dahil edersiniz. Ubiquity ile direkt haritayı resim gibi mesajınıza dahil edip göndermeniz mümkün ve bunu yine tarayıcınız üzerinden kolaylıkla yapabiliyorsunuz.

Ubiquity ile ilgili ben ne kadar örnek versem ürünün tanıtım filminin ve demolarının tadını vermeyecek. Bu sebeple aşağıdaki videoyu seyretmenizi öneriyorum.

Henüz çok yeni ve erken sürümlerinde olan Ubiquity'nin yaptığı aslında popüler web servislerinin API'ları üzerinden işlem gerçekleştirmek. Bir web sitesinden belirli bir bölümü seçip Twitter'a göndermek, uzun bir URL'yi seçip onu anında TinyURL'ye dönüştürmek ve bir web sitesindeki içeriği anında tarayıcı üzerinden tercüme etmek... Tüm bunlar servislerin API'ları ile yapılan ancak Ubiquity'nin inovatif modeli sayesinde günlük yazım dilimize entegre edilen devrim niteliğinde özellikler.

İnternetin bir platform olması ve tüm servislerin bu platform üzerinde entegre olarak çalışabilmesi vizyonundan yola çıkarak önemli bir adım olarak gördüğüm Ubiquity ile ilgili bu yazımız konuyu açma niteliğindeki ilk paylaşımımız olsun. İlerleyen dönemlerde bu önemli eklentiyi ve devamında gelecek uygulamaları o kadar çok konuşacağız ki, hazırlık yapmış olmak gerekiyor.

Ubiquity'yi Firefox kullanıyorsanız denemezi kesinlikle tavsiye ederim. Yeni bir devrin başlangıcını yaşamak için değerli olacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.