YemekSepeti.com'un azınlık hissesi European Founders'ın

YemekSepeti.com'un azınlık hissesi European Founders'ın

Ocak ayında yazdığım "YemekSepeti.com’a Avrupa’lı ortak mı geliyor?" isimli yazımda detaylara girmeden şirketin Avrupalı bir yatırım şirketine azınlık hissesi satışı gerçekleştireceğini paylaşmıştım.

"Söz konusu satın alma bir Avrupalı yatırım firması tarafından gerçekleşecek olup YemekSepeti.com‘un azınlık hisselerini kapsamaktadır." - 7 Ocak 2008 (YemekSepeti.com’a Avrupa’lı ortak mı geliyor?)

Bugün Hürriyet gazetesinde çıkan haberle konunun artık basına yansıdığını görerek biraz detay bilgi paylaşmak istedim.

Öncelikle haberde de yazıldığı gibi YemekSepeti.com'un %20'si Almanya merkezli European Founders tarafından satın alınmıştır.

European Founders'ı hatırlamayan okuyucularıma yine Ocak ayında yazdığım şu yazımı okumalarını öneriyorum. "Facebook’un yeni yatırımcısı: European Founders Fund" isimli yazımda şirketin Türkiye pazarına giriş yapacağından da bahsetmiştim.

European Founders, YemekSepeti.com'dan önce Cember.net ile de bir azınlık ortaklığı gerçekleştirmiş ancak bu satın alma sonrasında hem şirket hem de Cember.net için çok daha değerli bir fırsat doğduğu için birliktelikleri XING'in Cember.net'in kalan hisselerini ve European Founder'ın elindekileri satın alması ile son bulmuştu. Zaten Cember.net'in XING tarafından satın alınmasını European Founders'ın varlığı ile bağdaştırmak da yanlış olmaz. Bu konuda da zamanında "Cember.net'e Avrupalı ortak!" isimli bir yazı yayınlamıştım.

YemekSepeti.com'a dönecek olursak, satın alma detayları ile ilgili herhangi bir açıklama gerçekleşmemiş olmasına karşılık, aldığım duyumlardan %20'si için $3 milyon seviyesinden bir satın almanın söz konusu olduğunu paylaşabilirim. Bu durumda YemekSepeti.com'un değerinin $15 milyon olduğunu da söyleyebiliriz. Net bir açıklama olmadığı için sadece duyum olarak değerlendirmenizi öneriyorum.

Değerleme ile ilgili kişisel görüşümü soracak olursanız, YemekSepeti.com'un günlük özellikle kış aylarında 10.000'e yakın sipariş aldığını biliyoruz, yaz aylarında bu sayı 7000-7500 seviyesine düşüyor. Şirketin toplamda 50'ye yakın çalışanı bulunuyor ve çoğunluk call center çalışanları. Halen büyüme trendi olan bir şirket ve bu büyümeleri yıllar bazında katlanarak devam ediyor.

Kısacası bu değerler üzerinden kabaca bir hesap yaptığımda benim önüme son derece kârlı ve değerinin $15 milyon'un biraz daha üzerinde olması gereken bir şirket çıkıyor. Türkiye'nin büyüyen internet popülasyonu ve gelişeceğini öngördüğümüz e-ticaret pazarını da düşündüğümüzde YemekSepeti.com European Founders için oldukça büyük değer yaratcaktır diye düşünüyorum.

Bu ortaklığın YemekSepeti.com'un gelişiminin yanında Türkiye içinde ve dışında yeni açılımlara girişi için de fırsat yaratacağına inanıyorum. YemekSepeti.com kurucularını ve ekibini başarıları için tebrik ediyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.