Uçan-kaçan tüm fikirler için; Salesforce Ideas

Uçan-kaçan tüm fikirler için; Salesforce Ideas

Salesforce milyonlarca aktif kullanıcısı ve onbinlerce şirket müşterisiyle önümüzdeki yılların en aktif platform/çözüm üreticisi olacak. Force.com; "PaaS (Platform as a Service)" markalamasıyla tüm internet geliştiricilerine kapılarını açan şirket internete çok daha gerçekçi kullanıcı deneyimleri sunmaya hazırlanıyor.

Eskiye ait her iş yapış şeklinin gözümüzün önünde köklü değişikliklere uğratıldığını gördüğümüz bu günlerde, tüm bu gelişmelere seyirci kalmak bir yana; bir gün üstten geçmişe baktığımızda "Niye biz bu çemberin içinde kalamadık?" diye isyan ederken kepenk indirebiliriz. İşte Salesforce "SaaS (Software as a service)" çemberinden bir kilometre taşı: Salesforce Ideas.

Salesforce Ideas şirketlerin müşterilerine ve çalışanlarına açtığı büyük bir fikir havuzu. Sistem çok basit işliyor. Fikirler kullanıcı tarafından başlık, açıklama ve ilgili kategoriyle birlikte havuza atılıyor; sonrasında da yine kullanıcılar tarafından oylanarak sıralanıyor. Son söz de şimdilik şirkette oluyor. Şimdilik diyorum çünkü bir gün uyandığımızda kendi müşterisi olduğumuz şirketi yöneten insanlar olacağız! Bu da bunun gibi bir arayüz sayesinde mümkün olacak.

Salesforce Ideas çözümünü ilk uygulayan şirketlerden olan Dell, IdeaStorm ile 8900 fikre ve 615.000 oylamaya ulaştı; şimdi de sırada sistemin dünya lansmanı diyebileceğimiz mikro-site MyStarbucksIdea var. Yaklaşık 50 milyon müşterisi ve 170.000 çalışanı olan Starbucks'ın bu çözümü seçmesi Salesforce'un kullandığı oylama ve kategorilendirme mantığını sarsacağa ve ilerleyen günlerde süslemeler yapmasına neden olacağa benziyor. Sistem son geri dönüşerle zaten Starbucks'ı da karşılayabiliyorsa, tüm diğer şirketlerin kullanmaması için hiç bir neden kalmayacak.

*Starbucks çalışanları sistemi kendi kullanıcı isimleriyle kullanırken fikirlerin altına "Şubat'taki bir müşterimizin fikriydi" notunu düşüyorlar. Yani ne uçan ne de kaçan fikir kalmış oluyor.

İletişim kutusunu, kurumsal blog'ları bizden esirgeyen şirketlerimizin yöneticilerinin bundan sonra Starbucks'tayken kahvelerini daha inovatif yudumlamaları gerekiyor diye düşünüyorum.

Not: Geliştiriciler Force.com PaaS ile ilgili dökümana buradan ulaşabilir, bir de ücretsiz Force.com Cookbook kitabı yayınlanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.