Yeni başlayan yazılım geliştiriciler için yol haritası

Yeni başlayan yazılım geliştiriciler için yol haritası

Eğer yazılım geliştirmeye yeni başladıysanız veya başlamayı düşünüyorsanız, nereden başlamanız gerektiğine karar vermekte zorlanıyor olabilirsiniz. Bu yol haritasında, isinize yarayacağına inandığım kaynakları ve bazı tecrübelerimi bir araya topladım.

Üniversite eğitiminize takılıp kalmayın

Maalesef ülkemizde ve dünyada gençlerin büyük bir çoğunluğu, hiç hayalini kurmadıkları üniversitelerin, hiç de hayalini kurmadıkları bölümlerinden mezun olarak iş hayatına atılmak zorunda kalabiliyorlar. Eğer yazılım geliştirici olmak istiyorsanız; fakat üniversitede farklı bir eğitim aldıysanız, bu durum günümüzde artık geçerli bir mazeret değil.

Stackoverflow Developer Survey 2016 sonuçlarına baktığımızda, ankete katılan 40,000 yazılım geliştiricinin sadece %34.8'lik bir bölümünün bilgisayar bilimi veya ilişkili bir alanda üniversite eğitimi aldığını görüyoruz.

Kendinize iyi bir mentör bulun

Hangi seviyede olursanız olun, daha iyi bir yazılım geliştirici olabilmenin en etkili yolu sizden daha iyi geliştiricilerle birlikte çalışmak.

Bu kural yeni başlayanlar için de kesinlikle geçerliliğini koruyor. Sizin yürümeye çalıştığımız yollardan çok önceleri geçmiş olan, tecrübelerinden faydalanabileceğiniz ve size yol gösterebilecek bir mentörünüzün olması, sizi 5-10 yıl ileriye taşıyabilir.

Bootcampler

Henüz Türkiye'de çok yaygınlaşmış bir sektör olmamasına rağmen, Amerika ve Avrupa'daki "bootcamp" adı verilen eğitim programları son yıllarda oldukça popüler.

Bootcamp eğitim merkezlerinin temel özellikleri; eğitimin 3-6 ay sürmesi, tam gün veya yarı zamanlı programları olması ve tek bir konuya odaklanması. Programı tamamladığınızda güncel ve sektörde kullanılan teknolojilere hakim, kendi portföyünü oluşturmuş, başlangıç seviyesinde bir işe kabul edilebilecek seviyede donanımla sektöre giriş yapıyorsunuz.

İyi bir bootcamp eğitimine kabul edilebilmek için yaptıkları sınavlardan ve mülakatlardan geçip, istenilen ücreti ödeyebiliyor durumda olmanız gerekiyor. Bazı bootcampler burs veya finansman desteği de sağlayabiliyor.

Londra'da eğitim veren, programlarını yakından takip ettiğim iki bootcamp programı ise şunlar:

Hangi alanda uzmanlaşmak istediğinize karar verin

Günümüzde en değerli yazılım geliştiriciler, bir alanda uzmanlaşmış yazılımcılar. Bu diğer alanlara gözünüzü kapayıp, tek bir alanda çalışmak anlamına gelmiyor. Ama her zaman için bir alanın uzmanı olan ve diğer alanlarda orta seviyede bilgi sahibi olan bir yazılım geliştirici, her alandan biraz anlayan fakat hiçbir alanda uzmanlaşmamış bir geliştiriciden daha değerli olacaktır.

Örnek olarak, eğer günümüzde web developer olmak istiyorsanız temel olarak uzmanlaşabileceğiniz üç alan var:

  • Front-end
  • Back-end
  • DevOps

Bu konuda detaylı olarak hazırlanmış, açık kaynaklı bir yol haritasını burada bulabilirsiniz.

Eğer web development ile ilgilenmek istemiyorsanız, mobil uygulamalar, güvenlik, görüntü işleme, ağ yapıları (networking), veri tabanları, gömülü sistemler gibi pek çok alandan kendinize uygun olduğunu düşündüğünüzü seçebilirsiniz.

Ekosisteme dahil olun

Bu yolda tek başınıza yürümeye çalışmaktansa, bir an önce diğer yazılım geliştiricilerle birlikte zaman geçirmeye başlayın. Hangi seviyede olursanız olun, yazılım geliştirici buluşmalarına, meetuplara, konferanslara katılıp, hem sektörde çevrenizi genişletin, hem yeni arkadaşlar edinin hem de çevrenizi yardım alabileceğiniz kişilerle donatın.

İlgilendiğiniz alandaki açık kaynaklı yazılım projelerini mutlaka takip edin. Hangi geliştirmeler yapılıyor, hangi sorunlarla uğraşılıyor, geliştiricileri kimler? Bunları mutlaka bilin ve takip edin. Hem kendi gelişiminiz için hem de gireceğiniz iş mülakatlarında çok faydalı olacaktır. Bu projeleri bulmak için de en doğru adres Github olacaktır.

Bunların yani sıra yazılım geliştirici podcastlerini ve blogları da mutlaka takip etmelisiniz. Türkçe olarak önerebileceğim en iyi podcast ise Devpod

Kod okuyun

Aslında bu sadece yeni başlayanların değil, her seviyedeki yazılım geliştiricinin düzenli olarak yapması gereken bir egzersiz. Farklı kişilerin, farklı yaklaşımlarını görmek, onlardan ilham almak kesinlikle çok önemli.

Bu kodlara ulaşmak için ise yine tek yapmanız gereken GitHub'daki popüler projeler arasında gezinmek ve ilginizi çekenleri okumaya, anlamaya çalışmak.

Portföyünüzü oluşturun

Yolun başında olan geliştiricilerin iş ararken yaşadıkları en büyük sorunlardan biri, ellerinde işverene sunabilecekleri herhangi bir portföylerinin olmaması. Kendinizi ne kadar geliştirmiş olsanız da, bilginizi en iyi yansıtabileceğiniz yer sizin kendi kodunuz. Bu yüzden hiç vakit kaybetmeden kendinize bir Github hesabı açıp, yaptığınız projeleri sergilemeye başlamanızı tavsiye ederim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.