Türkiye'de çatıya güneş enerjisi paneli kurup şebekeye enerji satmak mümkün olacak

Türkiye'de çatıya güneş enerjisi paneli kurup şebekeye enerji satmak mümkün olacak

Yenilenebilir enerjide güneş enerjisinin önemine bir çok yazıda değindik. Tesla'dan Google'a, ABD'den Hindistan'a kadar özel şirketler ve devletler güneş enerjisinden faydalanmanın yollarını arıyor. Nihayet Türkiye'de bu konuda önemli bir adım atılıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan taslağa göre 10 KW’ye kadar üretim yapan güneş enerjisi panelleri ile üretilen enerjinin satabilmesini mümkün olacak. Yani Türkiye’de herkes işyerinin, evinin çatısına veya kendi arazine kuracağı güneş paneliyle elektrik üretebilecek ve fazlasını da satabilecek. Apartmanlar ve siteler de elbette bu işe dahil olup daire sahipleri arasında gelir paylaşımı yapabilecek fakat birden fazla kullanıcının bulunduğu apartman, site gibi yerler için noter onayı gerekecek.

Sistem nasıl işleyecek?

Söz konusu düzenleme henüz taslak aşamasında ancak panel maliyetlerinin düşmesi ve yaygınlaşmasıyla bireylerin yanısıra fabrikaların da bu yenilikten faydalanması bekleniyor. Taslağa göre, önce uygulamadan yararlanmak isteyenler şebeke işletmecisine başvuracak ve güneş enerjisi üretim tesisi, tüketim tesisinin ölçüm noktasından dağıtım sistemine bağlanacak. Her abonelik için bir başvuru yapılması gerekecek ve elektrik şirketleri çağrı mektubuyla taleplere karşılık verecek. Projenin onaylanmasından sonra 90 içinde kurulacak sistem resmi kurumlara onaylatılacak.

Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santralinin kurulacağı Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesinde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da "Daha düne kadar güneş enerjisinde üretilen elektriğin teşviki ile birlikte uyguladığımız fiyat politikası 13.3 cent alım garantisinin üzerine yerli ekipman kullanımına bağlı 19.5 cent olarak uygulanan bu enerjinin maliyet politikası, bugünkü ihaleyle 6.99 cente düşerek, neredeyse üçte biri rakamla tarihi resmi bir başarıyı ortaya koyuyor.” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan ise hazırlanan düzenlemeyle, lisanssız güneş enerjisi için gereken 6 - 8 aylık sürenin kısalacağını söylüyor ve güneş enerjisinin yaygınlaşması için maliyetin düşürülmesi için bazı ek çalışmaların yapılması gerektiğini de paylaşıyor. "Şu anda güneş santrali kurmak için 10 yıllık elektrik faturası kadar para ödenmesi gerekiyor. Bu da 3-4 bin dolara denk geliyor. Güneş panellerinin önümüzdeki dönem yüzde 30-40 ucuzlamasını bekliyoruz ve bankaların mikro kredi sağlamasıyla güneş enerjisinin yaygınlaşacağını düşünüyoruz." diye de ekliyor.

Türkiye ve güneş enerjisine dair önemli rakamlar

Hakan Erkan ve GestEnergy Genel Müdürü ve GESTED yöneticisi Ali Ayan'ın konuyla ilgili paylaşılan rakamlara değinecek olursam;

  • Türkiye'de 10 milyon çatı bulunuyor.
  • EPDK düzenlemesinin hayata geçmesiyle 100-200 bin çatılık proje hayta geçebilir.
  • Güneşle su ısıtmada dünya üçüncüsüyüz. 5 yıllık süreçte güneş enerjisinin her yerde olması bekleniyor.
  • YEKA projesi ile yerli hücre ve panel fabrikası kurulması öngörülüyor. Bir sonraki aşama tamamen yerli panel olacak.
  • Yerli üreticinin 1 GW’lık potansiyeli var.
  • Türkiye 2016 yılı sonu itibarıyla 78.500 MW kurulu güç içinde güneş enerjisi yüzde 1’lik pay alabiliyor.
  • Türkiye yıllık 2.737 saat güneşlenme süresi karşılığında güneşten sadece 860 MW enerji elde ediyor.

Hatırlatmak gerekirse Google, ABD'de Haritalar servisiyle çatıların güneş enerjisi üretme potansiyelini ölçmek gibi bir çalışma yapmıştı. Apple ise yeni kampüsü Apple Park'ta enerji ihtiyacını çatılara yerleştirilen 17 megawatt gücündeki güneş panellerinden sağlamaya oldukça yakın. Son dönemde Tesla yaklaşık 55 bin panellik son güneş enerjisi yatırımıylaCloudSolar da güneş enerjisine bireysel yatırımlar yapmayı mümkün kılan iş modeliyle dikkat çekmişti.

Söz konusu taslağın ne zaman yasalaşacağını bilmiyoruz ancak bu konuda adım atmaya hazır kişiler olduğunu şimdiden görmek mümkün.

Görsel Kaynak: Depositphotos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.