Google, Haritalar verisiyle çatıların güneş enerjisi üretme potansiyelini ölçüyor

Google, Haritalar verisiyle çatıların güneş enerjisi üretme potansiyelini ölçüyor

Çatınızın güneş enerjisi panelleri için uygun olup olmadığını da bir gün Google'a sorabilirsiniz. Şirketin sürdürülebilirlikle ilgili konulara odaklanan Green Blog'undan dün duyurulan Project SunroofGoogle Haritalar verilerini kullanarak, girilen bir adresteki evin çatısından ne kadar güneş enerjisi üretilebileceğini ve güneş enerjisi kullanılarak elektrik faturalarından ne kadar tasarruf sağlanabileceğini ölçüyor.

Google'da yazılım mühendisi olarak görev yapan Carl Elkin'in, %20 projesi olarak başlayan Project Sunroof, kapsama aldığı bölgelerde yaşayan ev sahiplerini hedefleyen bir online araç. İlk etapta yalnızca San Francisco Bay Area, Fresno ve Boston'ı kapsayan Project Sunroof'u kullanmak, eğer bu bölgelerde yaşıyorsanız oldukça kolay.

Zira hane halkının tek yapması gereken Project Sunroof sayfasında (adres bu yazı hazırlanırken teknik bir sorun yaşıyordu) ilgili alana ev adresini ve aylık elektrik faturası miktarını girmek. Adres bilgilerini kullanarak Google Haritalar üzerinde evin konumu, bakısı, Güneş görme süresi gibi verileri çıkaran Project Sunroof, bunları hava durumu, etraftaki bir ağaçtan çatınıza ne kadar gölge düştüğü gibi verilerle sentezliyor. Proje, Google Haritalar'ın 3D modelleme özelliğiyle ilgili evin çatısında güneş enerjisi panelleri için ne kadar yer olduğunu da tespit ediyor. Sonuçlar kullanıcıları ikna etmek için yeterliyse Project Sunroof, civardaki güneş enerjisi tedarikçilerini listeliyor. Yani kullanıcının eyleme geçmesi için de kısa bir yol sunulmuş oluyor. Bu, elbette projenin ticari potansiyeliyle ilgili de bir fikir veriyor.

Project-Sunroof

Google, Project Sunroof'u test edip, tüm ABD'ye açmak istiyor. Bu, tüm ülkenin güneş enerjisi potansiyelinin haritalanması anlamına geliyor. Project Sunroof'u "Gezegenin güneş enerji potansiyelini haritalamak" başlığıyla tanıtan Google'ın hedefi ABD ile sınırlı olmayacak gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.