Facebook'a eklenen "İnsanları Keşfet" özelliğiyle stalker'lara gün doğdu

Facebook'a eklenen

Facebook artık var olan arkadaşlarınızla yetinmiyor ve sizin için çöpçatanlığa soyunuyor. Discover People yani İnsanları Keşfet adlı yeni bir özelliği bugün devreye alan Facebook, biraz Tinder'a özeniyor, biraz da stalker'lara. Özellik, en çok da tanımadığı profilleri "dikizlemeyi" sevenlerin işine yaracak gibi görünüyor.

Facebook'un ana iOS ve Android uygulamalarına eklenen Discover People özelliği, eğer size de açıldıysa, Facebook'un Sayfalar, Etkinlikler, Yakın Yerler, Moves gibi farklı bölüm ve uygulamalara eriştiğimiz navigasyon kısmında beliriyor. Discover People'ı takip ettiğinizde en tepede profiliniz ve kısa bir özeti görünüyor. Facebook burada, eğer başka insanların sizi keşfetmesini istiyorsanız, kendinizi tanımlayacak birkaç cümle kurmanıza izin veriyor. Kısa bir profil enstantanesinin altında keşfetmeye hazır profiller sıralanıyor. Facebook bunun için katılmayı planladığınız ve katıldığınız etkinlikler, üye olduğunuz gruplar ve yaşadığınız yer gibi bilgileri kullanıyor. Potansiyel insan keşifleri bu şekilde gruplanıyor.

İlginizi çeken gruplandırmayı açtığınızda Facebook, burada profilleri, arkadaşınız olmayan profillerde olduğu gibi, kartlar şeklinde gösteriyor. Sağa sürükleyerek yeni profillere geçiyor ve insanları "gerçekten" keşfediyorsunuz. Profillerle ortak bir noktanız varsa, Facebook baktığınız profilde bunu öne çıkarıyor, tıpkı Tinder'ın yaptığı gibi.

Facebook'u stalker amaçlarla kullananların çok seveceği özellik, bazı kullanıcılar için Tinder'dan kaçarken Facebook'a tutulmak etkisi yaratabilir. Zira, profilinin keşfedilmesini istemeyen insanların gizlilik gibi bir çekinceyle bu uygulamaya itiraz etmesi zor, çünkü Facebook yalnızca kamuoyuyla paylaştığınız bilgileri kullanıyor. Facebook'ta profil fotoğrafınız gibi bazı dijital varlıklarınız zorunlu olarak kamuoyuna mal edildiğini hatırlamak gerekebilir...

Halihazırda çok sayıda arkadaşlık uygulaması için doğal zemin oluşturan Facebook'un Dsicover People özelliği, kullanıcı alışkanlıklarına yanıt veriyor olabilir. Diğer taraftan yılın son çeyreğinde 9 milyar dolar gelire yaklaşsa da Facebook'un kullanıcılarının platformla etkileşiminin artmaya devam ettiğinden emin olması gerekiyor. Algoritmalar haber içerikleri ve videoları öne çıkarırken, Facebook'un has "arkadaşlık" misyonu geri planda kalabilir... Yine de Facebook'un, şiddetten kaçan kadınlar ve LGBT bireyler gibi hassas profiller için keşfedilememe seçeneğini sunması gerekiyor. Şirket, hassas toplulukların tepkisini yine alabilir...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.