Yeni nesil blog platformu Medium'dan yayıncılar için devrim niteliğinde yenilikler

Yeni nesil blog platformu Medium'dan yayıncılar için devrim niteliğinde yenilikler

2012 yılında yeni bir blog altyapısı olarak karşımıza çıkan ve giderek güçlenen Medium.com, yayıncılar için devrim niteliğinde yeni özellikler içeren Medium for Publishers'ı tanıttı.

Yeni Arayüz Seçenekleri

Medium'un tanıttığı yeni özellikler, bilhassa yayıncılar için büyük önem taşıyor. Medium yayıncıları artık arayüz üzerinde farklı kişiselleştirme seçeneklerine sahip olacak. Renk ve görsel tasarım seçimi yapabilecek, böylece Medium yayınları birbirinin aynısı olmaktan kurtulacak. (Bkz: The Awl, Pacific Standard)

Medium 0

Kolay İçerik Transferi

Özel alan adı kullanımını Wordpress.com'un aksine ücretsiz olarak sunan Medium, farklı yayınların Medium'a taşınmasını için de Wordpress'e karşı bir atak yapıyor. Daha önce Wordpress eklentisiyle içeriklerin aynı anda Medium'a aktarılmasını sağlayan girişim, bu kez arşivdeki yazıların Medium'a taşınması için bir araç sunuyor.

Medium 1

Ücretsiz barındırma hizmeti sunan Medium, bu konuda adım atan yeni yayınların adını da veriyor (Time Inc.’s Money, The Hairpin, Women vs.) ve arkasının geleceğini söylüyor. Bu haberi henüz duyan yayınlara da kapılarının açık olduğunu belirtiyor.

Medium yayınlarının her yere başarılı şekilde ulaşmasını istediklerini söyleyen Evan Williams, Facebook Instant Articles ve Google Accelerated Mobile Pages (AMP) için uyumluluk sağladıklarını da ifade ediyor ve Medium'un mobil öncelikli bir platform olduğuna vurgu yapıyor.

Medium 3

İki Farklı Gelir Modeli

Medium'un içerik üretimi konusunda yeni bir sayfa açtığı malum. Ancak şimdiye kadar Medium gibi yazar da herhangi bir gelir elde edemiyordu. Yeni tanıtılan test aşamasındaki 2 gelir modeli ise bundan sonra hem yazarların hem de Medium'un gelir elde etmesinin önünü açıyor.

Bu gelir modellerinden ilki sponsorlu hikayeler (Promoted Stories). Bu modelde öne çıkan yayıncılar kendi içeriklerinin üst kısmına aşağıdaki gibi bir sponsorlu içerik alabilecek.

Medium blog

İkinci gelir modeli ise benim daha çok düşündüğüm ve beğendiğim üyelik (membership) modeli. Bu modeli seçen yayıncılar sadece üyelerden aylık belli bir ücret alacak ve sadece üyelere özel içerikler yayınlayabilecek. Medium, değişen oranlarda bir pay alacak. Serious Eats, True Magazine ve Great Jones Street bu modeli kullanan yayıncılardan bazıları olacak.

Medium blog 2

Evan Williams, bu yeniliklerin Perşembe sabahı (bize göre Perşembe akşamı) devreye alınacağını söylüyor ve yeni yayıncıların ilgisini beklediklerini ifade ediyor.

Yeni Wordpress mi?

Elbette teknik olarak değil ama Medium'un yeni blog platformu olarak Wordpress'in ilk yıllarındaki gibi bir izlenim oluşturduğunu söyleyebilirim. Blogspot, Tumblr vb. blog altyapılarından ziyade, daha özgün içerik üreticilerini kendine çeken Medium, iç etkileşim konusunda şimdiye kadar oldukça başarılı oldu ve artık dış kanallara yayılma konusunda adım atıyor. Diğer yandan yazarlara sunduğu gelir modelleri de yıllardır kanayan bir yaraya merhem olma şansına sahip.

Geçen gün paylaştığım, aşağıdaki Medium yazısı ise Medium'un yeni bir kitle kazanmak konusundaki başarısının küçük bir göstergesi. Basitliğe ve mobiliteye önem vermesi, önümüzdeki dönemde Medium'un en büyük silahı olacak gibi gözüküyor.

medium

Hatırlatmak gerekirse Eylül 2015'te Andreessen Horowitz, Google Ventures ve Greylock Partners‘ın önderliğinde 57 milyon dolarlık Seri B yatırımı alan Medium, Ekim 2015'te tamamen yenilenmişti. Biz de geçtiğimiz dönemde Adrazzi blogunu Medium'a taşımıştık.

Daha önce okumadıysanız 1 yıl önce paylaştığımız Medium Türkiye'nin hikayesine de göz atmanızı tavsiye ederim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.