E-ticaret yapan platformlar gittikçe özel kategorilere yönelmeye başlıyor. Geçen dönemde tek bir platformdan birçok farklı kategoride bilet satışı yapan e-ticaret şirketleri,tek bir kategoriye doğru odaklanmaya başladı. oBilet.com adresinden ulaşabileceğiniz girişim, online otobüs bileti satışı yaparak, kendi kategorisine odaklanıyor.
Bilkent Endüstri Mühendisliği öğrencisi Ali Yılmaz ve Yiğit Gürocak tarafından kurulan oBilet.com, son dönemde sayıları artan online seyahat bileti pazarına yeni bir adım atıyor. Girişimin kurucuları oBilet'in sektördeki iddasını şu şekilde açıklıyor: "250 milyon yolcu kapasitesine ve 4 milyar dolarlık hacme sahip olan otobüs sektörüne hizmet vermek istiyoruz. Hedefimiz, 'otobüs bileti' denildiğinde akla 'oBilet'in gelmesi."
Sitede şu anda Kamil Koç Turizm, Ulusoy Turizm, Varan Turizm ve Anadolu Ulaşım olmak üzere toplamda 5 şirketin otobüs biletleri satılıyor. Ancak girişim kurucularında aldığımız bilgilere göre kısa bir zaman içinde Pamukkale Turizm ve Nilüfer Turizm'in biletlerinin satışına da başlanacak. Öte yandan 23 yerel otobüs şirketinin de 20 gün içerinde oBilet üzerinden bilet satışı gerçekleştirmesi planlanıyor.
Site sade bir tasarımla kullanışlı bir arayüze sahip. Kullanıcılar ana sayfa üzerinden seyahat edeceği güzergahları belirleyip, bilet satın alma sayfasına yönlendiriliyor. Burada seyahat edilecek otobüsün özellikleri, bilet fiyatı, kalkış saati, koltuk seçimi ve turizm şirketi gibi seçenekler kullanıcılara sunulmuş durumda. Aktarmalı seyahat güzergahları da bilet seçeneklerinin arasında yer alıyor.
Söz konusu yeni bir site olunca, kullanıcıların ayağını alıştırmak için bazı indirimler ve kampanyalar da yapımış. oBilet'te şu anda yeni üye olanlara 5 TL'lik indirim yapılıyor. Öte yandan bilet para uygulamasıyla kullanıcılara satın aldıkları biletin yüzde 7'si kadar puan veriliyor. Kullanıcılar böylece biriken puanlarıyla bilet satın alabiliyor.
Online seyahat bilet pazarında rekabet kızışıyor
Gelelim online seyahat sektöründeki rekabete. Öncelikli olarak sadece otobüs bileti satan e-ticaret sitelerinin sayısı oldukça az. Ancak tüm ulaşım araçlarının biletlerini elinde bulunduran girişimler bulunuyor. Hatta büyük oyuncuların sektörde yer aldığını söylemek mümkün. Bizim şu anda aklımıza gelen CepYol, BuBilet.com, Turkcell Bavul.com gibi online bilet satan platformlar bulunuyor.
oBilet.com'un dikey bir platform olması ve otobüs bileti odaklı satış yapması girişimin karnesine olumlu olarak yansıyacaktır. Ancak sektörde her ne kadar birçok farklı kategoride bilet satan e-ticaret sitelerinin olması oBilet.com'un rekabet açısından olumsuz olarak etkileyeceğini düşünüyoruz. Girişimin Türkiye'deki internet kullanıcılarına kendini kısa zamanda tanıtması halinde, oBilet.com yoluna daha hızlı adımlarla devam edecektir.