Zuckerberg 12 ay boyunca hisse satmayacağını açıkladı, peki ya diğerleri?

Zuckerberg 12 ay boyunca hisse satmayacağını açıkladı, peki ya diğerleri?

Facebook hisseleri borsada dün 17,55 dolarlık en düşük seviyesine ulaştıktan sonra günü 17,73 dolardan kapattı. 38 dolardan halka arz olan bir firmanın hisselerinin 4 ay içerisinde bu seviyelere gerilemiş olmasının yatırımcılar için çok parlak bir manzara olduğunu söylemek zor.

Yatırımcılar için hisselerin değeri bu kadar düşükken satmak mı, yoksa sabrederek yükselmesini beklemek mi daha doğru bir hamle olacak kestirmek pek mümkün değil. Dustin Moskowitz ve Peter Thiel satmanın daha doğru bir hamle olduğunu düşünenlerden. Her ikisi de yakın zamanda sahip oldukları hisselerin bir kısmını elden çıkartacaklar.

En azından 1 yıl boyunca hisse satmayacağını açıklayan Zuckerberg ise gelecekten ümitli…

Diğer yandan hisselerin yarı yarıya değer kaybettiği sırada satmak Zuckerberg için çok karlı bir hamle gibi de görünmüyor. Halka arz esnasında yaklaşık 1,1 milyar dolar değerinde hisse sattıktan ve çok düşük bir faiz oranına sahip mortgage ile ev aldıktan sonra nakde sıkışık da sayılmaz. Ayrıca Zuckerberg’in bu manzarada hisse satması bile tek başına hisselerin daha da değer kaybetmesine neden olabilecek bir gelişme olabilir.

Facebook’un son yayınladığı SEC dokümanında yer alan diğer bilgilere göre Marc Andreesen ve Donald Graham sadece vergilerini ödemeye yetecek kadar hisse satmayı planladıklarını açıkladılar. Yani onlar da büyük oranda Zuckerberg’le aynı doğrultuda hareket ediyorlar.

Bu sırada Facebook yakın zamanda borsaya yeni hisse arz etmeyeceğini de açıkladı. Zaten borsada hisselerin durumu pek iç açıcı değilken yeni bir hisse satışı çok da manalı görünmüyor. Böylesi bir hamle hisselerin değerinin daha da düşmesine neden olabilir.

Bununla beraber Facebook, çalışanların ellerindeki hisselerin kilidini beklenenden daha erken kaldıracağını açıkladı. Orijinal plana göre Facebook çalışanları sahip oldukları hisseleri 14 Kasım’dan önce satamayacaklardı. Facebook bu süreyi yaklaşık 2 hafta erkene çekerek kilidin 29 Ekim’de kalkacağını duyurdu.

29 Ekim’de Facebook çalışanlarına ait 234 milyon adet hissenin satılabilir hale gelmesi borsada ilginç bir gün yaşanmasına neden olabilir. Aynı zamanda Facebook’un içerisinde yer alan bu kişilerin hisseleri satmayı mı yoksa tutmayı mı tercih edecekleri çalıştıkları şirketin geleceğine dair duydukları güvenin de bir işareti olacak.

BusinessInsider'ın Facebook'un SEC dökümanından çıkardığı sonuç ise daha ilginç, dökümandaki detayların üzerine giden BI, Facebook 2 milyar dolar değerinde hisse satın alacağını ve bu hisseleri borsadan çekeceğini iddia ediyor. 4 ay önce 38 dolardan sattığı kendi hisselerini 19 dolardan geri toplayacak olan Facebook'un bu doğrultuda vergi ödemelerini içerden yapacağını açıklamasını da bu sebepe bağlıyor. Borsa ve Amerikan yasaları konusunda iddiaları yorumlamak çok doğru olmaz ancak BI'ın iddiaları doğru olduğu takdirde. Şirket, çalışanların hisse satışlarının ardından Facebook'un değerini 50 milyar dolar seviyesinde tutmak istediği ortaya çıkıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.