Webrazzi Gündem toplantılarının beşincisi olan ve internetin geleceğine odaklandığımız "Webrazzi Gündem: Web 3.0" toplantısı dün Elite World Hotel'de gerçekleşti.
Birbirinden değerli konuşmacılarımızın katılımcılarımıza internetin geleceğinin resmini çizdiği toplantımızda, Web 3.0'ın genel kavramları, teknolojisi, iş modelleri, son kullanıcı ve pazarlama boyutları ele alındı.
Turkcell İnternet ve Komünite Bölüm Yöneticisi Okan Alper "Geleceğin İnterneti: Web 3.0" başlıklı sunumunda, internetin ilk yıllarından günümüze kadarki değişimini ve gelecekte nasıl şekilleneceği üzerine fikirlerini açıkladı. Okan Alper, Web 3.0'ı “Web 3.0 ile internet akıllanacak. Önümüzdeki 1–2 yıl içinde kimin kimi tanıdığı bilgisi ve bunun anlamlandırılması önem kazanacak. Uygulama seviyesinde açıklık, sosyal grafik uygulamaları ve kullanıcıyı tanıma ve kişiselleştirme konuları önem kazanacak.” sözleriyle açıkladı. Okan Alper'in konuşmasındaki en dikkat çekici noktalardan biri de mobil uygulamaların bir süre sonra önemini yitireceği ve yerini web tabanlı mobil uygulamalara bırakacağı yönündeki sözleriydi.
Webrazzi Kurucusu Arda Kutsal, "Web 3.0 İnterneti Ne Kadar Değiştirebilir Ki?" başlıklı sunumunda katılımcılara internetin her geçen gün kullanıcıları daha iyi tanıdığını ve gelecekte bu oluşmuş bilginin anlamlandırılarak kişilerin hizmetine sunulacağından bahsetti. Konuşmasını Web 3.0'ın "veri" boyutuna odaklayarak örneklerle destekleyen Arda Kutsal, ayrıca mevcut teknolojiler ile aslında Web 3.0 dönemine oldukça yakınlaştığımızı da belirtti.
Sevenice Kurucusu Gökçen Karan "Web 3.0'ın Eğlence Servislerini" başlıklı konuşmasında IPTV'den Web TV'ye televizyondan alışverişten akıllı ev eşyalarına kadar pek çok bilim kurgu öğesinin nasıl hayatımıza gireceğini ve hayatımızı nasıl değiştireceği anlattı.
Etkinliğin ikinci yarısı Microsoft Pazarlama Grup Müdürü Mehmet Nuri Çankaya'nın "İnternetin Geleceğinde Pazarlama" konulu sunumuyla başladı. "Web 3.0 2012 yılında hayatımıza girecek, 2015’te ise teknoloji tarihteki en etkin rolünü oynamaya başlayacak,” diyen Çankaya, günümüzdeki arama motorlarının bir çoğunun metin tabanlı arama yaptığını, anlamdan ise habersiz olduğunu belirtti. Mehmet Nuri Çankaya'nın geleceğin dijital dünyasına ve pazarlamaya yönelik fütürist örneklerle zenginleştirilmiş sunumu oldukça dikkat çekti ve beğenildi.
Etkinliğin son bölümünde E-Tohum Kurucusu Burak Büyükdemir ve Botego Kurucusu Ekim Nazım Kaya'nn katılımlarıyla "Web 3.0 ve Geleceğin İş Modelleri" konulu bir panel gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü Arda Kutsal gerçekleştirdi. Panelde Burak Büyükdemir, Türkiye’de henüz internet pazarının doygunluğa ulaşmadığını dile getirerek önce bu boşlukların kapatılması gerektiği söyledi. Ekim Nazım Kaya ise kısa bir sunum yaparak sözcükten anlama geçmeyi ve bu sayede nasıl gelir elde edileceğini anlattı. “Anlamlandırmak zor iş,” diyen Kaya itibar yönetimi ve içerik filtreleme gibi konuların önem kazanacağını belirtti.
Webrazzi Gündem toplantılarının bir sonraki konusu "Online Oyun" olacak ve bu toplantı 5 Mayıs'ta gerçekleşecek. "Online Eğlence Servisleri", "Türkiye'de İnternet Girişimciliği" ve "Risk Sermayesi ve Melek Yatırım" konulu toplantılarımızın programı ve erken kayıtları için Webrazzi Gündem sayfasını inceleyebilirsiniz. Geçmiş organizyonlarımıza ait fotoğraflara da Flickr üzerinden ulaşabilirsiniz.
Webrazzi Gündem Medya Sponsoru
Webrazzi Gündem İnternet Sponsoru
Webrazzi Gündem Yayın Sponsoru
Webrazzi Gündem İletişim Sponsoru
Webrazzi Gündem Resmi İş Ağı