Bugün Wyndham Grand İstanbul Levent'te gerçekleşen blockchain ve yapay zeka odağında Web3 dünyasını ele aldığımız Webrazzi XYZ 2025 dikkat çekici oturumlarıyla katılımcıları etkisi altına alıyor. FutureBright Group Kurucu Ortağı Akan Abdula "Sonuçlar Çağı" başlıklı oturumuyla Webrazzi XYZ 2025 sahnesindeydi.
Akan Abdula, özellikle Ukrayna Başbakanı Volodymyr Zelenskyy'ye karşı benimsediği tavır ile ABD Başkanı Donald Trump ve Trump yönetimini ele aldığı konuşmasında ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance ve yönetimin Elon Musk başta olmak üzere silikon vadisiyle yakın ilişkilerini mercek altına aldı.
Akan Abdula'nın belirttiğine göre; Vance, AI Action Summit'te gerçekleştirdiği konuşmasında küreselleşmenin (neoliberalizm) çöküşünü “Tasarımı biz yaparız, üretimi onlar yapar” anlayışı ve gelişmiş ekonomilerin ucuz iş gücüne bağımlılığının inovasyonu öldürmesi olmak üzere iki büyük kibre bağladı. Konuşmasında "Bizler para kazanırken, üretenler inovasyonu öğrendi." ifadesini kullanan Vance, üretimi ABD'ye çağıracaklarını belirtti. Vance'in konuşmasında pahalı üretim maliyetlerin, ABD şirketlerini inovasyona zorlayacağı vurgulanırken, küreselleşmenin üzeri çizildi.
Öte yandan ABD'nin 2014 yılına kadar trilyonlarca dolar bastığını dile getiren Abdula, ülkenin çoktan dünyayı dev bir saadet zincirine dönüştürdüğünü ifade etti. Dünya ekonomisinin uzun zamandır devasa bir kağıt yığının üzerinde oturduğunu belirten Abdula, bu paranın anavatanına dönmesi halinde ABD için yıkıcı olacağını açıkladı.
Abdula'nın aktardıklarına göre; dünyanın en zenginleri yani yüzde 1'lik bir kesim, üretilmiş paranın başka bir deyişle bu toplam kağıt yığının yüzde 46’sını kontrol ediyor. Bu yüzde 1 ultra zenginin parasını kullanabileceği fırsatların gitgide azalması nedeniyle, söz konusu kağıt yığınları pek de bir işe yaramıyor. Zira bu en zenginlerin kağıdının taleplerine insanlığın yanıt verebilmesi için +1,5 gezegene daha ihtiyacı var. Bu esnada sürdürülebilirlik ve kapsayıcılıktan geri adım atılıyor.
Akan Abdula'nın paylaştığı bilgilere göre; ABD'nin ithalat - ihracat dengesine bakıldığında -1.7 trilyon dolar görülmekte. ABD, fiziksel ürünlerdeki savaşı kaybetmiş olabilir ama dijital ürünler konusunda 1 numarada. ABD'nin agresifleşeceği korumak ve güçlenmek isteyeceği yer de tam olarak dijital ürünler.
Dijital Oligarşi
Donald Trump'ın yemin törenindeki protokol değişikliğine dikkat çeken Abdula, Trump’ın kabinesinde yer alacak siyasiler ve bürokratların, dijital dünya efendilerinin arkasına oturtulduğunu ifade etti. Törende, Elon Musk’ın yanı sıra Jeff Bezos, Tim Cook, Sundar Pichai gibi isimler de yer almaktaydı.
Sonuçlar çağının bir zorbalık çağına dönüştürüleceğini açıklayan Abdula, bu yolda da Dijital Oligarkların kullanılacağını dile getirdi. Bu anlamda Dijital Oligarşinin değerlerinin yaygınlaşacağını söyleyebiliriz. Abdula, asıl savaşın, fiziksel ürünler üzerine değil, TikTok ya da Deepseek gibi dijital ürünler savaşı olacağını ifade etti. Konuşmada Elon Musk'ın da benimsediği tavır ve davranışlarla bu yeni sistemin sembolü olduğu vurgulandı. Bu bağlamda Akan Abdula, Elon Musk'ın Twitter satın almasının, aslında Trump kampanyasına medya oluşturma adımı olduğunun altını çizdi.
Süper akıllı toplum
İnsan zihnin bir simülasyon makinesi olduğunu belirten Akan Abdula, yeni şartların yeni simülasyonlar getirdiğini ifade etti. Akan Abdula; "Bu bize empoze edilen yeni dünya ile ya savaşırız, ya kaçarız ya da paralize oluruz. Başka da bir seçenek yok."dedi.
Konuşmasını "Ya toplum 5.0 olacağız ya da başkasının masasında meze." cümlesiyle sürdüren Akan Abdula, toplum 5.0 kavramını detaylandırdı. Burada ‘‘süper akıllı toplum’’ ifadesini kullanan Abdula, süper akıllı toplumun, dijitalleşme ve yapay zekânın toplumsal yaşamdaki etkilerinin her yönüyle değerlendirildiği, insanların makine ve robotlarla ilişkisinin en verimli biçimde sağlandığı, büyüme ve kalkınmayı amaçlayan bir toplum modeli olduğunu vurguladı. süper akıllı toplum olmak adına, Türkiye'nin de teknoloji alanındaki güncel problemlerine çözüm aranması gerektiği vurgulandı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap