Çeşitli engelleri ve rahatsızlıkları olan kullanıcılar için internet erişilebilirliğini artıran araç: ​Assistive24

Assistive24, interneti; görme zorlukları, bilişsel hastalıklar, fiziksel rahatsızlıklar ve nörolojik hastalıklar yaşayan kişiler için erişilebilir kılmayı amaçlıyor.
Çeşitli engelleri ve rahatsızlıkları olan kullanıcılar için internet erişilebilirliğini artıran araç: ​Assistive24

Kurucularından Rade Joksimovic’in belirttiği üzere interneti farklı spektrumlardan insanlar için de erişilebilir kılmayı amaçlayan Assistive24; görme zorluklarından bilişsel hastalıklara, fiziksel rahatsızlıklardan nörolojik hastalıklara kadar pek çok güçlük yaşayan insan için interneti erişilebilir kılmayı amaçlıyor.

 

Körlük, zayıf görme, göz tansiyonu ve katarakt gibi görme bozukluklarında; hareket engeli, Parkinson's ve titreme gibi fiziksel rahatsızlıklarda; disleksi, ADHD ve otizm gibi bilişsel hastalıklarda; epilepsi ve migren gibi nörolojik hastalıklarda olan kullanıcıların internetteki deneyimini kolaylaştırmak üzere tasarlandığı iddia edilen araç tüm özelliklerini ücretsiz sunmakta.

 

Assistive24 bir Google eklentisi olarak sunuluyor. Aracı indirip kurduktan sonra dilerseniz var olan rahatsızlıklardan birini seçip aracın size özel bir web deneyimi sunmasını isteyebilirsiniz. Dilerseniz de kendinize özel ayarlar yapabilir ve web deneyiminizi kişiselleştirebilirsiniz. 

Ekran okuyucudan sesli navigasyona, kontrast oluşturmadan yazı büyüklüğünü ayarlamaya, yazılar arasındaki boşlukları artırmaktan satürasyon ayarlarına, imleç büyüklüğünü artırmaktan linkleri öne çıkarmaya kadar ve daha pek çok ayar ile web deneyiminizi kişiselleştirebiliyorsunuz. Bunun için Assistive24’u tarayıcınıza sabitleyip herhangi bir sitedeyken tıklamanız yeterli. Mevcut 14 ayardan istediklerinizi istediğiniz ayarda aktive edebiliyorsunuz. Dilediğiniz zaman ise bu ayarları sıfırlayabiliyorsunuz.

Ben sunulan ayarlardan bazılarını seçerek tarayıcıda sunulan görünümü kolayca değiştirebildim. Sayfanın görünümündeki bu değişim ekran görüntüsünde bazı kesintilere de yol açtı. 

Bu arada Assistive24 İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Çince, Arapça, Japonca da dahil olmak üzere 11 dilde destek sunuyor ancak aracın Türkçe dil desteği mevcut değil.

Daha evvel sizlere From Your Eyes, BlindLook, Voice Card ve Binclusive gibi hem ülkemizde hem de dünyada faaliyet gösteren benzer girişimlerden bahsetmiştik. From Your Eyes insan ve yapay zekayı bir araya getirerek görme engelli kullanıcılara hızlı ve nitelikli görsel açıklamalar sunan bir mobil uygulama. BlindLook ise geliştirdiği sesli simülasyon teknolojisi ile markaların görme engellilere kapsayıcı bir şekilde hizmet vermesini sağlıyor. Hatta BlindLook kurucularından Sadriye Görece, Fintech sektöründe kapsayıcılık konusuna dikkat çeken konuşmasıyla Webrazzi FinTech 2022 sahnesinde yer almıştı. Erişilebilirlik konusunda girişimcilik dünyasında atılan adımlar bununla sınırlı değil.

Papara’nın geliştirdiği Voice Card görme engelli kullanıcılar için bir sesli kart olarak karşımıza çıkmaktaydı. Son olarak Webrazzi Online Demoday’de yer alan Binclusive’in de, kurumların yazılımlarını Türkiye’de 9 milyon, dünyada ise 1 milyar engelli kişi için erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmelerini kolaylaştıran bir yapay zeka çözümü olarak öne çıktığını hatırlatmakta fayda var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.