Pandemi sonrası hızlı büyüme ile fazla işe alım yapan şirketler, ekonomik belirsizlikler ve artan maliyetler nedeniyle personel sayısını düşürmek zorunda kaldı. Ayrıca gelişen teknoloji ve değişen iş ihtiyaçları, organizasyonların daha esnek olma gerekliliğini doğurdu. Bu durum, iş gücünün yeniden yapılandırılması ve verimlilik artırma amacıyla işten çıkarmaların yaşanmasına yol açtı.
Geçtiğimiz yıl; Google, Amazon, Microsoft, Meta, Tesla, Sony ve Snap gibi büyük teknoloji şirketleri, çok sayıda çalışanını işten çıkarmıştı. Bu durum, sektörde iş güvencesinin azalmasına yol açmıştı.
2024'ün son aylarında Dropbox, iş gücünün yüzde 20’sini işten çıkaracağını açıklamıştı. Ardından Mozilla Foundation'ın geçen Kasım ayında hızla değişen teknoloji dünyasına uyum sağlamak amacıyla çalışanlarının üçte birini işten çıkaracağını duyurmuştu.
Teknoloji sektöründeki işten çıkarmalar 2025 itibarıyla devam ediyor. Jeff Bezos tarafından kurulan özel uzay şirketi Blue Origin, çalışanlarının yüzde 10’unu, yani yaklaşık 1400 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Şirketin CEO'su Dave Limp, bu adımın şirketin bürokratik engellerini ve odak eksikliklerini gidermek amacıyla atıldığını belirtti. İşten çıkarılmalar özellikle mühendislik, araştırma, geliştirme, program ve proje yönetimi alanlarında gerçekleşecek.
Şirketin en büyük hedeflerinden biri Ay'a insanlı veya insansız yolculuklar düzenleyerek uzayda sürdürülebilir bir yaşam kurmak. Blue Origin, Ay'a araç gönderme ve orada insanlı görevler yapabilmek için Blue Moon adlı bir ay iniş aracı geliştirdi. Bu araç, NASA'nın Artemis programı kapsamında da kullanılabilecek şekilde tasarlandı.
Ancak SpaceX ile kıyaslandığında hala geride kalan Blue Origin için bu kesintilerin, maliyetleri düşürmeye yardımcı olacağı düşünülüyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap