Intel ve AMD, x86 Ekosistem Danışma Grubu ile ARM'a karşı güçlerini birleştirdi

Intel'in mikroişlemci mimarisi x86'yı merkeze alan danışma grubunun diğer üyeleri arasında Microsoft, Google, Meta, Hewlett Packard Enterprise, Lenovo Broadcom, Dell ve Oracle da yer alıyor.
Intel ve AMD, x86 Ekosistem Danışma Grubu ile ARM'a karşı güçlerini birleştirdi

Dünyanın en büyük 11 çip üreticisi arasında yer alan AMD ve Intel, yeni x86 Ekosistem Danışma Grubu çatısı altında buluşarak rakip ARM'a karşı güçlerini birleştirdi. Danışma grubu adından da anlaşılacağı üzere Intel'in mikroişlemci mimarisi x86'yı merkeze alıyor. 

x86 Danışma Grubu'nun diğer üyeleri arasında Microsoft, Google, Meta, Hewlett Packard Enterprise, Lenovo Broadcom, Dell ve Oracle da yer alıyor. Buna ek olarak Epic Games CEO'su Tim Sweeney ve Linux'un yaratıcısı Linus Torvalds'ın da üyeler arasında bulunduğunu belirtelim. 

Paylaşılan bilgilere göre; danışma grubunun amacı x86 ürün teklifleri arasında uyumluluğu, öngörülebilirliği ve tutarlılığı artırmak. Danışma grubunun planlarına göre, x86 donanım ve yazılım geliştiricilerinden girdi talep edilecek. Ayrıca kurum, basitleştirilmiş mimari yönergeler oluşturarak AMD ile Intel'in ürün serilerindeki arayüzleri standartlaştırmaya destek olacak. 

Her ne kadar bu yeni yapılanma x86 ekosistemini öne çıkarmaya çalışılsa da; ARM'ın mimarisinin istikrarlı bir şekilde teknoloji devleri tarafından tercih edildiğini söyleyebiliriz. Apple geçen yılın ortalarında Intel çiplerinden ARM tabanlı Apple silikon çiplere tamamen geçiş yaptı. Qualcomm ise Snapdragon X Elite ve Snapdragon X Plus ile Windows makineleri için iyi bir ARM çipi yapabileceğini gösterdi. Üstelik X86 ile karşılaştırıldığında Arm, lisans veren şirketlerin mimariyi kendi ihtiyaçlarına göre uyarlamalarını kolaylaştırıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.