Uzun süredir merakla beklenen Ryzen AI 9 HX 370'e sahip Asus Zenbook S 16, AMD'nin bilgisayarlara neler getirebileceğini gösteriyor. AMD yeni Zen 5 tabanlı işlemcisiyle hızlı, ancak daha da önemlisi verimli ve çok yönlü.
Asus Zenbook S 16'nın öne çıkan özellikleri
Asus Zenbook S 16'nın kalınlığı yarım inçten daha az ve yaklaşık 1.5 kg (3,31 pound) ağırlığında. Bu da cihazın, MacBook Pro 16'dan daha ince olduğunu gösteriyor. Üstelik Asus Zenbook S 16 MacBook Pro 16'dan yaklaşık bir kilo daha hafif. Aslında Zenbook S 16, MacBook Air 15 ile aynı ağırlıkta.
Cihaz görünümüyle de öne çıkıyor. Zumaia Grisi ve İskandinav Beyazı renklerine sahip olan Asus Zenbook S 16, kapaktaki diyagonal tasarım ve Ceraluminum kaplaması ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Açıkçası Zenbook serisinin Windows dizüstü bilgisayarların ilerlemesinin sembolü olduğunu düşünürsek, S 16'nın da bu kaideyi bozmadığını söyleyebiliriz. Cihaz, Zenbook S 13 gibi cihazlarda Zenbook serisinin temelini oluşturan OLED ekran ile birlikte geliyor. 16:10 en boy oranına sahip 120Hz'e kadar çıkabilen 3K ekran, kullanıcı deneyimini bir üst seviyeye çıkarıyor.
Bağlantı için bir USB 3.2 Gen 2 bağlantı noktası (Type-A) ve iki USB 4 bağlantı noktası Type-C bağlantı noktası bulunuyor. Asus ayrıca tam boyutlu bir SD kart okuyucu, 3,5 mm kulaklık girişi ve bir HDMI 2.1 bağlantı noktası içermekte. Kablosuz olarak Asus, Wi-Fi 7'yi bile destekliyor.
Klavyenin kullanım rahatlığı ve izleme panelinin büyüklüğü, konforlu bir deneyim sunuyor. Asus Zenbook S 16'yı kullananlar, cihazın yoğun işlem yükü altında bile hiç ses çıkarmadığını ifade ediyor. Ancak belirtilenlere göre ekranın yakını biraz ısınıyor.
Asus'un 16 inçlik bir dizüstü bilgisayarı Zephyrus G16 ile kıyaslandığında Asus Zenbook S 16'daki hoparlörlerin yetersiz kaldığı belirtiliyor. Söz konusu hoparlörler oldukça yüksek ses çıkarsa da; düşük uçtan yoksun. Bununla beraber ses dizüstü bilgisayarın merkezine doğru odaklanıyor.
Ryzen AI 9 HX 370
Yazının başında da belirttiğimiz üzere Zenbook S 16, 5,1 GHz'e kadar çıkabilen ve 28 watt'ta çalışan 12 çekirdekli bir CPU olan Ryzen AI 9 HX 370'e sahip. Bu işlemci, Samsung Galaxy Book4 Edge 16'daki Snapdragon X Elite ile karşılaştırıldığında, varsayılan güç modunda daha iyi performans sunarken, performans modunda biraz daha düşük performans gösteriyor. Lenovo Yoga Pro 9i'deki Core Ultra 9 185H'ye karşı kaybederken, Yoga 7 14'teki önceki nesil Ryzen 7 8840HS'yi belirgin bir farkla geride bırakıyor.
PCMark 10 testi, sistem genelindeki hafif görevlerde AMD'nin rekabet ettiği tüm modelleri geride bıraktığını gösteriyor. Burada AMD, Samsung Galaxy Book4 Ultra 'daki Core Ultra 9 185 H'den Lenovo Yoga 7 14'teki Ryzen 7 8840H'lere kadar doğrudan rekabet içinde olduğu her ürüne karşı kazanıyor. Paylaşılan bilgilere göre; bu çip, zirve performansı hedeflemek yerine asıl değerini grafikler ve pil ömründe ortaya koyuyor.
RDNA 3.5 GPU
Bir oyun dizüstü bilgisayarı olmamasına rağmen, cihazın RDNA 3.5 GPU'su öne çıkıyor. AMD, Radeon 890M'yi bu çiple birlikte sunuyor. 3DMark Time Spy performans testinde HP Omnibook X'teki Snapdragon X Elite ile kıyaslandığında bu çiple iki kata yakın performansa erişiyorsunuz. Aynı şekilde Zenbook Duo'daki Core Ultra 7 155H ile rekabetçi performans da söz konusu.
Güncel 3DMark testi Steel Nomad Light da AMD'nin yüksek performansını gözler önüne seriyor. MacBook Air M3 biraz daha hızlı olsa da; Intel ve Qualcomm rekabette öne geçemiyor. Buna ek olarak AMD, Lenovo Yoga 7 14'te son nesil Ryzen 7 8840HS'yi geçmeyi başarıyor. Bu da bizlere RDNA 3.5 güncellemesinin ortaya koyduğu farkı gösteriyor.
NPU
Ryzen AI HX 370, AMD'nin XDNA 2 nöral işlem birimi NPU'yu ilk kez deneyimlememizi sağlıyor. Bu Şimdiye kadar gördüğümüz en hızlı NPU. Qualcomm ve Intel 45 TOPS olduğunu iddia edilen NPU'larına karşılık, AMD 50 TOPS'a kadar ilerliyor. TOPS'ın ötesinde buradaki asıl mesele Block FP16 komut türü. AMD, bu komutu destekleyen ilk NPU ile karşımıza çıkıyor. Bu durum, özellikle yapay zeka modelleri ve uygulamaları için Hugging Face veya Github'da araştırma yapanlar önemli.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap