Sequoia Capital, Stripe'ın yatırımcılarının hisselerini satın alacak

Fiyatlandırma hisse başına 27,51 dolar olacak şekilde karşımıza çıkıyor. Bu da 70 milyar dolarlık bir 409A değerlemesine denk gelmekte.
Sequoia Capital, Stripe'ın yatırımcılarının hisselerini satın alacak

Ödeme devi Stripe, halka arz konusunda çekingen davranırken, Sequoia Capital sınırlı ortakların (LP'ler) elini rahatlatmak için, hisselerini satın almayı teklif etti. Dün sabah 2009 ve 2012 yılları arasında toplanan fonlardaki LP'lere e-posta gönderen Sequoia Capital, 861 milyon dolara varan Stripe hissesi satın almayı teklif etti.

Teklifin detayları

2021 yılında yeni bir modelle ilerlemeye karar veren Sequoia Capital, yeni fonlar kurmuştu. Söz konusu yeni fonlar, sınırlı ortakların hisselerinin alıcısı olarak konumlanacak. Fiyatlandırma ise hisse başına 27,51 dolar olacak şekilde karşımıza çıkıyor. Bu da 70 milyar dolarlık bir 409A değerlemesine denk gelmekte.

Geçmişten günümüze Stripe'ın değerlemesi 

Şirket, 2021 yılında önce 95 milyar dolar değerlemeye ulaşmış, bu da Stripe'ı en değerli özel fintech şirketi haline getirmişti. Ancak şirket, 2023 yılına gelindiğinde değerlemesinde keskin bir düşüş yaşadı. Stripe'ın o dönemdeki değerlemesi, 6.5 milyar dolarlık yatırım sonrasında 50 milyar dolara geriledi. 2024 yılının başında ise Stripe'ın değerlemesi, çalışanların hisse satışı anlaşmasıyla 65 milyar dolara ulaştı.

Paylaşılan bilgilere göre; hisselerini satan LP'ler devreden faiz ödemeyecek. Bununla beraber Sequoia ortakları, ilgili Sequoia fonlarında kişisel yatırımları olmadığı ve hisselerini tasfiye etmeyi seçmedikleri sürece satışlardan kâr elde etmeyecek.

Bu arada 861 milyon doların, Sequoia'nın Stripe hisselerinin toplam adil piyasa değerinin (FMV) yalnızca yaklaşık yüzde 10'unu temsil ettiğini belirtelim. Sınırlı ortakların 14 Ağustos'a kadar hisse satışına yönelik karar vermesi gerekiyor. 

Stripe'ın geleceği 

Sequoia'nın bu hamlesi, Stripe'a olan güveninin de bir göstergesi. Sequoia, sınırlı ortaklara yazdığı mektupta Stripe'ın ekonomik döngüler boyunca dayanıklı olduğunu kanıtladığını ifade ediyor.  Sequoia'nın ifadesine göre; Stripe, müşteriler için doğrudan gelir ivmesi sağlarken, hem küçük hem de dev şirketler için yararlı bir şirket olarak konumlanıyor. Stripe'ın paylaştığı verilere göre; şirketin ödeme hacmi, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 25 artışla 1 trilyon doları aştı. Stripe, Sequoia'nın desteğiyle büyümesini sürdürürken, özel şirket statüsünü korumayı sürdürebilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.