6.5 milyar dolar yatırım alan Stripe'ın yeni değerlemesi 50 milyar dolar oldu

Stripe'ın yeni değerlemesi, 6.5 milyar dolarlık yatırım sonrasında 50 milyar dolara geriledi. Stripe'ın yeni yatırım turunda 60 milyar dolar değerleme elde etmesi ve bunu daha düşük bir yatırım tutarı ile gerçekleştirmesi bekleniyordu. 
6.5 milyar dolar yatırım alan Stripe'ın yeni değerlemesi 50 milyar dolar oldu

Ödeme devi Stripe'ı Webrazzi okuyucuları yakından hatırlayacaktır. Şirket, iki sene önce 95 milyar dolar değerlemeye ulaşmış, bu da Stripe'ı en değerli özel fintech şirketi haline getirmişti. Ancak şirket, son dönemde değerlemesinde keskin bir düşüş yaşadı. Zira Stripe'ın yeni değerlemesi, 6.5 milyar dolarlık yatırım sonrasında 50 milyar dolara geriledi

Şirketin yeni yatırım turuna GIC, Goldman Sachs Asset & Wealth Management, Temasek ile mevcut yatırımcılar Andreessen Horowitz, Baillie Gifford, Founders Fund, General Catalyst, MSD Partners ve Thrive Capital katıldı.

Neler olmuştu?

Bu noktada Stripe'ın yatırım öncesi hikayesine değinmek gerek. Normalde Stripe, çalışanların halka arz yoluyla likidite elde etmesine izin vermeyi düşünmüştü. Ancak şirket, bu düşüncesinin sonucunda özel işlemin daha hızlı olacağına ve şirkete daha fazla esneklik sağlayacağına karar verdi. Normalde Stripe'ın yeni yatırım turunda 60 milyar dolar değerleme elde etmesi ve bunu daha düşük bir yatırım tutarı ile gerçekleştirmesi bekleniyordu. 

Paylaşılanlara göre yatırım, Stripe çalışanlarının kısıtlı stok birimlerinin (RSU) bekleyen sona ermesiyle ilgili vergi yükümlülüklerini karşılamalarına yardımcı olmak için ve ayrıca mevcut ve eski çalışanlar için yeni bir hisse senedi ihale teklifini finanse etmek için kullanılacak. Daha basit tabirle yatırım, çalışanlara verilen hisse senetleriyle ilişkili büyük bir vergi faturasını karşılayacak ve çalışanlara likidite sağlayacak.

Reuters'a göre konuyu bilen ve bu görüşmeler gizli olduğu için adının açıklanmasını istemeyen bir kişi, yeni yatırımın yaklaşık 3,5 milyar doları vergi faturasını karşılamak için, geri kalanı ise çalışanlardan hisse satın almak için kullanılacağını açıkladı. 

Bu noktada bilmeyenler RSU'ların ne olduğunu da açıklamadan geçmeyelim. Kısıtlı hisse senedi birimi (RSU), bir işveren tarafından bir çalışana şirket hisseleri şeklinde verilen bir tazminat türü. RSU, gerekli performansa ulaşıldıktan sonra veya çalışanlar belirli bir süre aynı iş yerinde kaldıktan sonra bir çalışana bir hak ediş planı ve dağıtım programı aracılığıyla veriliyor. 

Stripe için aslında oldukça ilginç zamanlar, zira şirket, kasım ayında ekibinin yüzde 14'ünü, yani yaklaşık 1120 kişiyi işten çıkarmıştı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.