Avrupa Birliği, Meta'nın ücretli abonelik modeline ceza vermeye hazırlanıyor

AB yetkilileri Meta'nın kullanıcı verilerinin reklam faaliyetlerinde kullanılmasına dair "ödeme yap ya da izin ver" modelinden endişe duyduklarını açıklayacak.
Avrupa Birliği, Meta'nın ücretli abonelik modeline ceza vermeye hazırlanıyor

Avrupa Birliği, Meta'yı bölgenin dijital yasalarını ihlal etmekle suçlamaya hazırlanıyor. Hatırlarsanız Meta, Avrupa Birliği ülkelerinde Facebook ve Instagram için reklamsız ücretli abonelik modelini yayına almıştı. Hatta şirket, Dijital Piyasalar Yasası'na (DMA) uyum göstermek için Facebook ve Instagram'ın abonelik ücretlerini yüzde 50 düşürmeyi düşünmekteydi

Financial Times'ın paylaştığı bilgilere göre; bu hafta yayınlanacak ön bulgularda kanun koyucular, Meta'nın kullanıcı verilerinin reklam faaliyetlerinde kullanılmasına dair "ödeme yap ya da izin ver" modelinden endişe duyduklarını açıklayacak.

Meta neden ücretli abonelik seçeneğine yöneldi? 

Facebook'un Avrupa Birliği'nde kişiselleştirilmiş reklamlar göstermek için izin almak zorunda kaldığını sizlere aktarmıştık. Lüksemburg merkezli mahkeme, Meta'nın Facebook markasının AB'de, bazı kişiselleştirilmiş reklamları sunmadan önce onay alması gerektiğine karar verdi. Söz konusu karara bakıldığında, kişiselleştirilmiş reklamlar, kullanıcıların izni olmadan bu hacimde verinin işlenmesini haklı göstermiyor. Teknoloji devi de bu nedenle bazı kısıtlamalara maruz kalacak. Abonelik seçeneği mahkeme kararı kapsamında alternatif bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktaydı. 

Paylaşılan bilgilere göre; yasa düzenleyici kurumlar, Meta tarafından sunulan seçeneğin kullanıcılara yanlış bir alternatif sunma riski taşıdığını dile getirecek. Bununla birlikte kurum, finansal engelin kullanıcıları kişisel verilerinin reklam amaçlı izlenmesine rıza göstermeye zorladığını ifade edecek. 

Geçtiğimiz hafta Avrupa Komisyonu'nun Apple'ın App Store ücretlerine dair soruşturma başlattığını düşünürsek, Avrupa Birliği'nin teknoloji devleri için her geçen gün daha zorlu bir iklim sunduğunu söyleyebiliriz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.