Nvidia'nın dünyanın en değerli şirketi olmaya uzanan yolculuğu

Geçtiğimiz günlerde dünyanın halka açık en değerli şirketi unvanını kazanan Nvidia bu başarıyı ne kadar zamanda ve nasıl yakaladı?
Nvidia'nın dünyanın en değerli şirketi olmaya uzanan yolculuğu

Dünyanın en büyük 11 çip üreticisi arasında yer alan Nvidia, geçtiğimiz günlerde dünyanın halka açık en değerli şirketi oldu. Paylaşılan bilgilere göre; iki hafta önce, piyasa değeri 3 trilyon dolara ulaşan ve Apple'ı geride bırakan Nvidia, iki hafta içinde bu rakama, 300 milyar dolar daha ekleyerek Microsoft'u geçmeyi başardı. Bu başarının ardından Nvidia, dünyanın halka açık en değerli şirketi unvanını kazandı. 

Nvidia'nın değeri 3.3 trilyon dolara ne kadar zamanda ulaştı? 

Aslında 1999 yılında halka arz edilen şirketin, 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşması yaklaşık 24 yıl sürdü. Buna rağmen şirketin bu değeri, iki katına çıkarak 2 trilyon dolara ulaşması ise yaklaşık 8 ay aldı. Bu başarıdan yalnızca 4 ay sonra, Nvidia, 3.3 trilyon dolara ulaştı.

Şirketin hisselerinin değeri, Ocak ayından bu yana yaklaşık yüzde 170'den fazla artış gösterdi. Böylece Meta Grup Direktörü Martin Harbech'in belirttiğine göre; Nvidia, Avrupa'da borsada işlem gören en büyük 13 şirketin toplamından daha yüksek bir değere sahip oldu. Bu şirketler arasında Novo Nordisk, ASML, LVMH, L'Oreal, Hermès, SAP, Accenture, Inditex, Siemens ve Dior yer almakta.

Şirketin mali raporları nasıl bir tablo çizmekteydi? 

2023'ün üçüncü çeyreğinde gelirlerini yüzde 200 artıran Nvidia, 2024'e de hızlı bir başlangıç yaptı. Nvidia'nın değeri Amazon ve Alphabet'i geride bırakırken, şirketin toplam geliri bir yıl öncesine kıyasla yüzde 265 arttı.

Şirket, 2025 mali yılının ilk çeyreğinde hisse başına 6,12 dolar kazanç elde ederek Wall Street'in hisse başına 5,59 dolar olan hedefini kolayca aştı. Şirketin gelirleri yüzde 262'lik bir artışla 26,04 milyar dolara ulaştı. Bu meblağ, analistlerin 24,65 milyar dolar olan gelir tahminin çok üzerinde.  

Nvidia, bir yıl önce sadece 2,04 milyar dolar olan net gelirini ise 14,88 milyar dolara çıkarmayı başardı. Şirket ikinci çeyrek için satışlarının 28 milyar dolara ulaşmasını bekliyor. Bu konuda Wall Street analistlerinin tahmini ise 26,61 milyar dolar

Nvidia'nın üretim bandı hızlanıyor

Geçtiğimiz çeyrekte veri merkezi gelirlerini yüzde 427 artıran Nvidia, her yıl yeni yapay zeka çipleri üretmeye karar verdi. Nvidia, bu kararın öncesinde her iki yılda bir yeni çipler tasarlamaktaydı.  2020'de Ampere'i üreten şirket, 2022'de Hopper'ı 2024'te ise Blackwell'i ortaya çıkardı. Bu anlamda Nvidia'nın H100 yapay zeka çipinin Hopper mimarisine B200 çipinin ise Blackwell mimarisine sahip olduğunu belirtelim.

Geçtiğimiz aylarda Nvidia CEO'su Jensen Huang, yaptığı açıklamalarda Blackwell'den sonra bir çip daha olduğunu duyurabileceğini belirterek, bir yıllık bir ritme sahip olduklarını vurguladı. Huang'ın paylaştığı bilgilere göre yeni CPU'lar, yeni GPU'lar, yeni ağ NIC'leri, yeni anahtarlar dahil olmak üzere pek çok çip hızlı bir şekilde piyasaya sürülecek.

Yapay zeka çağı Nvidia'yı nasıl etkiledi? 

Bildiğiniz üzere şirket, kişisel bilgisayarlar ve kurumsal sunucular için grafik işlemciler üretiyor. Ancak geçen yıl yapay zeka şirketleri piyasada devrim yaratmaya başlarken, Nvidia'nın da yıldızı parladı.

Jensen Huang, Chris Malachowsky ve Curtis Priem tarafından 1993 yılında kurulan Nvidia, on yıllarca oyunculara 3D oyunları çalıştırmaları için çipler satmaya odaklandı. Bununla beraber şirket, kripto para madenciliği çipleri ve bulut oyun abonelikleriyle de ilgilendi. 2012 yılında şirketin, AlexNet sinir ağına güç vererek yüzünü yapay zekaya çevirmesi ise hem Silikon Vadisi'nin hem de Wall Street'in yıldızı olmasıyla sonuçlandı. 

Nvidia, veri merkezlerinde kullanılan yapay zeka çipleri pazarının yaklaşık yüzde 80'ine sahip. Şirket şu anda ürettiği H100 çipi ile OpenAI'ın ChatGPT'sinin yanı sıra günümüzde kullanılan büyük dil modellerini (LLM) destekliyor. Bu büyük dil modellerinin bulunduğu projeler arasında Microsoft, Meta ve Amazon'un yapay zeka projeleri de yer alıyor. Microsoft, Meta, Google ve Nvidia yapay zeka çipleri üretmek adına birbiriyle yarışırken, Nvidia önceki çiplerden daha fazla bellek kapasitesine ve bant genişliğine sahip olan H200'ü piyasaya sürmeye odaklandı. 2024'ün 2. çeyreğinde kullanıcılarla buluşan H200, Llama2 gibi büyük dil modellerini işlerken H100 GPU'lara kıyasla çıkarım hızını 2 kata kadar artırıyor. 

Ayrıca Nvidia, Şubat ayının başlarında diğer şirketlerin kendi özel yapay zeka çiplerini yapmalarına yardımcı olmaya adanmış bir birime 30 milyar dolar yatırım yaptı. Görünen o ki; Nvidia kendi çiplerini üretmenin yanında pazardaki potansiyel rakiplerine de destek olarak her iki durumda da kazanmaya kararlı.

Nvidia'nın CFO'su Colette Kress'in geçtiğimiz ay yaptığı açıklamalara göre, otomotiv bu yıl şirketin veri merkezi içindeki en büyük kurumsal dikey olacak.Kress'in paylaştıklarına göre; Tesla tam otomatik sürüş sistemini eğitmek için 35 bin H100 GPU satın aldı. Meta gibi şirketler de büyüme için güçlü bir dikey olmaya devam edecek. 

Şirketin paylaştığı bilgilere göre; bazı müşteriler Nvidia'nın H100 GPU'larından 100 binden fazla satın aldı ya da almayı planlıyor. Meta ise yıl sonuna kadar çiplerin 350 binden fazlasını faaliyete geçirmeyi planlıyor.

Forbes'a göre bu yükseliş, kurucu ortak ve CEO Jensen Huang'ın net değerini yaklaşık 117 milyar dolara çıkardı. Böylece Jensen Huang, dünyanın en zengin 11. insanı oldu. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.