Elon Musk, OpenAI'a açtığı davayı geri çekti

Elon Musk, davayı, hakimin OpenAI'ın davayı reddetme talebini inceleyeceği duruşmadan yalnızca bir gün önce geri çekti.
Elon Musk, OpenAI'a açtığı davayı geri çekti

Elon Musk'ın geçtiğimiz aylarda OpenAI ve Sam Altman'a dava açtığını sizlere aktarmıştık. Dava kapsamında OpenAI'ın ve kurucu ortakların orijinal sözleşme hükümlerini ihlal ettiklerini iddia eden Musk, davayı geri çekti. Dava, halel getirmeksizin düşürüldü. Bu anlamda Musk, tekrar dava açma hakkına sahip. 

Elon Musk'ın davayı, hakimin OpenAI'ın davayı reddetme talebini inceleyeceği duruşmadan sadece bir gün önce geri çekmesi ise manidar. Davanın geri çekilmesi Elon Musk'In OpenAI karşıtlığının bittiğinin göstergesi değil. Zira Elon Musk, davayı geri çekmeden yalnızca bir gün önce Apple'ın OpenAI'ı işletim sistemi düzeyinde entegre ederse, Apple cihazlarının şirketlerinde yasaklanacağını açıkladı

Elon Musk neden dava açtı? 

Elon Musk OpenAI'a, OpenAI'ın kurucu ortakları Sam Altman ve Greg Brockman'a ve şirkete bağlı kuruluşlara dava açmıştı. Elon Musk, dava kapsamında bu kişi ve kuruluşların orijinal sözleşme hükümlerini ihlal ettiklerini iddia etti. Musk'ın ifadesine göre; ChatGPT üreticileri, kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun, insanlığa fayda sağlayan yapay zeka geliştirme misyonunu hayata geçirmek yerine, kâr etme peşinde koşuyor. Musk'a göre bu durum, şirketin sözleşme hükümlerini ihlal etmesi anlamına geliyor. 

Öte yandan Elon Musk'ın sunduğu şikayet dilekçesinde bahsi geçen Kurucu Anlaşma ek olarak sunulmuyor. Bu bağlamda e-posta yazışmalarının kurucu anlaşma yerine konumlandırıldığı düşünülüyor. 

OpenAI'ın yanıtı

OpenAI ise paylaştığı bir blog gönderisi ile Elon Musk'ın iddialarına yanıt vermişti. OpenAI'ın yanı sıra Greg Brockman, Ilya Sutskever, John Schulman, Sam Altman ve Wojciech Zaremba'nın imzasını taşıyan gönderide Elon Musk'ın geçmişte OpenAI'ı Tesla ile birleştirmek ya da kurumun tüm kontrolünü ele geçirmek istediği belirtiliyor. OpenAI ekibi, Elon Musk ile yazışmalarını kamuya açık bir şekilde paylaşarak iddialarını destekledi. Şirket, bu açıklamalar esnasında Musk ile herhangi bir anlaşma imzalanmadığını da vurgulamıştı. 

Geçen yıl kendi yapay zeka şirketi xAI'ı kurarak yapay zeka yarışına katılan Elon Musk'ın davayı geri çekmesi şaşırtıcı. Kim bilir beki de Musk, yakın zamanda 6 milyar dolar yatırım alan xAI'a odaklanmaya karar vermiştir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.