Elon Musk, OpenAI ve Sam Altman'a dava açtı

Elon Musk, dava kapsamında OpenAI'n ve kurucu ortakların orijinal sözleşme hükümlerini ihlal ettiklerini iddia etti. Musk'a göre şirket kâr etme peşinde koşuyor.
Elon Musk, OpenAI ve Sam Altman'a dava açtı

Elon Musk dün OpenAI'a, OpenAI'ın kurucu ortakları Sam Altman ve Greg Brockman'a ve şirkete bağlı kuruluşlara dava açtı. Elon Musk, dava kapsamında bu kişi ve kuruluşların orijinal sözleşme hükümlerini ihlal ettiklerini iddia etti. Musk'ın ifadesine göre; ChatGPT üreticileri, kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun insanlığa fayda sağlayan yapay zeka geliştirme misyonunu hayata geçirmek yerine kâr etme peşinde koşuyor. Musk'a göre bu durum, şirketin sözleşme hükümlerini ihlal etmesi anlamına geliyor. 

Bu noktada Elon Musk'ın OpenAI'ın ilk destekçilerinden olduğunu hatırlatalım. Musk'ın iddialarına göre, Altman ve Brockman, OpenAI'ın 2015 yılında Google'ın rekabetçi yapısına karşı koymaya odaklanan ve kâr amacı gütmeyen bir girişim olacağını vaadetti. İddialara göre Musk, bu koşulla girişimin kurulmasına ve finanse edilmesine yardımcı olmaya ikna oldu. 

Yapılan şikayette yer alan bilgilere göre; Musk, 2016'dan 2020'nin Eylül ayına kadar kâr amacı gütmeyen kuruluşa 44 milyon doların üzerinde bağışta bulundu. Dava dokümanları, Elon Musk'ın ilk birkaç yıl boyunca OpenAI'a en büyük katkıyı yapan kişi olduğunu belirtiyor. 

Buna ek olarak Dava dokümanları, OpenAI'ın Microsoft ile şirketin genel yapay zeka (AGI) araştırmasını ticarileştirmeye odaklandığını ve bununla beraber kâr amaçlı bir modele geçtiğini öne sürüyor: 

"Ancak gerçekte OpenAI, Inc. dünyanın en büyük teknoloji şirketinin kapalı kaynaklı fiili bir yan kuruluşuna dönüşmüştür: Microsoft. Yeni Yönetim Kurulu altında, insanlığın yararına değil, Microsoft'un kârını maksimize etmek için sadece bir AGI geliştirmekle kalmıyor, aslında bir AGI'yi rafine ediyor."

"Bu, Kurucu Anlaşma'ya açık bir ihanettir."

Dava dosyası, yönetim kurulundaki değişime de dikkat çekiyor. Yönetim kurulu üyeleri aracılığıyla OpenAI'ın kâr etmeye odaklandığı ifade ediliyor. 

Davanın mahkemeden talebi, OpenAI'ın yapay genel zeka oluşturduğuna hükmetmesi. Yapay genel zeka, şirketin GPT-4 gibi modellerinin ve geliştirilmekte olan diğer gelişmiş modellerin ötesine geçen bir niteliğe sahip. 

Ayrıca mahkemeye sunulan talepler kapsamında; şirketin şu anda özel kazanç için faaliyet gösterdiğinin tespit edilmesi halinde, kamuya yönelik araştırmalarını finanse etmeyi amaçlayan bağışların muhasebesinin ve iade ihtimalinin de gündeme gelmesi söz konusu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.