OpenAI'a 45 milyon dolar bağışlayan Elon Musk, OpenAI ve Tesla'yı birleştirmek istedi

Elon Musk'ın geçmişte OpenAI'ı Tesla ile birleştirmek ya da kurumun tüm kontrolünü ele geçirmek istediği belirtiliyor. 
OpenAI'a 45 milyon dolar bağışlayan Elon Musk, OpenAI ve Tesla'yı birleştirmek istedi

Elon Musk'ın OpenAI ve Sam Altman'a dava açtığını sizlere aktarmıştık. OpenAI paylaştığı bir blog gönderisi ile Elon Musk'ın iddialarına yanıt verdi. OpenAI'ın yanı sıra Greg Brockman, Ilya Sutskever, John Schulman, Sam Altman ve Wojciech Zaremba'nın imzasını taşıyan gönderide Elon Musk'ın geçmişte OpenAI'ı Tesla ile birleştirmek ya da kurumun tüm kontrolünü ele geçirmek istediği belirtiliyor. 

Blog gönderisinde paylaşılan ifadeler şu şekilde: 

"Misyonu ilerletmek için kar amacı güden bir yapıyı tartışırken, Elon ya Tesla ile birleşmemizi istedi ya da çoğunluk hissesi, ilk yönetim kurulu kontrolü ve CEO pozisyonu olmak dahil olmak üzere kurumda tam kontrol sahibi olmak istedi. Elon ile kâr amacı gütmeyen bir şirket konusunda anlaşamadık çünkü herhangi bir kişinin OpenAI üzerinde mutlak kontrol sahibi olmasının misyonumuza aykırı olduğunu düşündük."

Gönderide paylaşılan bilgilere göre OpenAI, kuruluş tarihi olan 2015'ten bu yana, 1 milyar dolara kadar finansman sağlama taahhüdüne rağmen Musk'tan 45 milyon dolardan daha az destek aldı. Ayrıca OpenAI, bağışçılardan şimdiye kadar 90 milyon dolar topladığını da belirtti. 

Gönderide aktarılanlara göre Sam Altman ve Greg Brockman şirketi kurarken 100 milyon dolar toplamayı planlıyordu. Ancak Elon Musk ile gerçekleştirdikleri bir yazışmada, Musk, 1 milyar dolar gibi çok daha yüksek bir miktarın hedeflenmesi gerektiğini belirtti. Hatta Elon Musk, bu miktarın başkalarından toplanamaması durumunda kendisi tarafından karşılanacağını belirtti:

"Umutsuz görünmemek için 100 milyon dolardan çok daha büyük bir rakamla yola çıkmalıyız. Bence 1 milyar dolarlık bir finansman taahhüdüyle başladığımızı söylemeliyiz. Başka kimsenin sağlamadığı her şeyi ben karşılayacağım."

Hatırlatmak gerekirse; Elon Musk, dava kapsamında bu kişi ve kuruluşların orijinal sözleşme hükümlerini ihlal ettiklerini iddia etti. Musk'ın ifadesine göre; ChatGPT üreticileri, kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun insanlığa fayda sağlayan yapay zeka geliştirme misyonunu hayata geçirmek yerine kâr etme peşinde koşuyor. Musk'a göre bu durum, şirketin sözleşme hükümlerini ihlal etmesi anlamına geliyor. 

Buna ek olarak dava dokümanları, OpenAI'ın Microsoft ile şirketin genel yapay zeka (AGI) araştırmasını ticarileştirmeye odaklandığını ve bununla beraber kâr amaçlı bir modele geçtiğini öne sürüyor. 

Gönderide yapay genel zekaya atıfta bulunularak "Elon misyonun AGI'nin açık kaynak kullanımı anlamına gelmediğini anladı." ifadesi kullanılıyor. Bu bağlamda kurum, Elon Musk ile gerçekleşen bir yazışmayı paylaştı. 2016 tarihinde gerçekleşen yazışmada Ilya Sutskever, yazışmada "yapay zekayı inşa etmeye yaklaştıkça, daha az açık olmaya başlamak mantıklı olacaktır" ve "bilimi paylaşmamak tamamen sorun değil" ifadelerini kullanıyor. Musk ise buna karşılık "Evet." yanıtını veriyor. Bu arada Ilya Sutskever'in Elon Musk'In ısrarıyla OpenAI'a katıldığını da ekleyelim. 

OpenAI ve Elon Musk arasındaki davanın başka ne gibi yazışmaları gün yüzüne çıkaracağını hep birlikte izleyip göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.