Google, aramalara eklenen AI Overviews özelliğine kısıtlamalar getirdi

Google, insanlara yanıltıcı ve zararlı tavsiyeler verebilecek yanıtların AI Overviews'a eklenmesini sınırlandırmak için sistemlerini güncelledi.
Google, aramalara eklenen AI Overviews özelliğine kısıtlamalar getirdi

Google I/O etkinliğinin ardından Google Aramalar'a eklenen AI Overviews özelliğinden sizlere bahsetmiştik. Google Arama yöneticisi Liz Reid, AI Overviews özelliğinin, ABD'de herkesin kullanımına açıldıktan sonra garip, yanlış veya yararsız sonuçlar ortaya koyduğunu açıkladı. Liz Reid, paylaştığı bir blog gönderisiyle üretilen tuhaf yanıtlara değinirken, şirketin yeni özelliğin daha doğru sonuçlar vermesine yardımcı olacak güvenlik önlemleri uyguladığını da duyurdu.

AI Overviews'un yanıtları 

AI Overviews özelliğinin, arama sonuçlarına eklediği yanıtlar bir süredir sosyal medyanın gündeminde. Viral olan ekran görüntüleri, yavaş yavaş meme'lere dönüşmeye başladı. Liz Reid ise bu görüntülerden bazılarının gerçek olmadığını ifade etti.

Öte yandan “Kaç tane taş yemeliyim?” sorusunun cevabını gösteren viral ekran görüntüsü gerçek olduğunu belirtelim. Ancak Reid, bu cevabın bir web sitesinin konu hakkında hicivli bir içerik yayınlaması nedeniyle üretildiğini dile getirdi. Google'ın yapay zekasını bu web sitesine bağlanması konusunda ise şu ifadeleri kullandı: 

“Bu ekran görüntüleri viral olmadan önce, neredeyse hiç kimse Google'a bu soruyu sormamıştı.”

Reid ayrıca AI Overview'ın bir forumdan alınan içeriğe dayanarak insanlara peynirin pizzaya yapışmasını sağlamak için tutkal kullanmalarını söylediğini doğruladı. Reid'in aktardıklarına göre forumlar, genellikle gerçek, ilk elden bilgi sağlıyor, ancak yardımcı olmaktan çok uzak tavsiyelere de yol açabilecek potansiyele sahip.

Liz Reid, gündemi meşgul eden diğer viral AI Overviews cevaplarından söz etmedi. Washington Post'un paylaşımına göre, AI Overviews kullanıcılara Barack Obama'nın Müslüman olduğunu ve insanların böbrek taşı düşürmelerine yardımcı olmak için bol miktarda idrar içmeleri gerektiğini de söyledi.

Reid'in paylaştıklarına göre ise Google, bu özelliği piyasaya sürmeden önce kapsamlı bir şekilde test etti. Ancak yönetici, milyonlarca insanın birçok yeni aramayla bu özelliği kullanmasının farklı olduğuna dikkat çekti. 

AI Overviews'a getirilen kısıtlamalar 

Reid'in paylaşımları ışığında Google'ın son birkaç hafta içinde verdiği yanıtların örneklerine bakarak AI Overviews'un hatalı sonuçlar ortaya koyduğu kalıpları belirleyebildiğini söyleyebiliriz. Şirket daha sonra, gözlemlerine dayanarak, mizah ve hiciv içeriğini daha iyi tespit edebilmek için yapay zekasını ayarladı.

Google, insanlara yanıltıcı ve zararlı tavsiyeler verebilecek yanıtların AI Overviews'a eklenmesini sınırlandırmak için sistemlerini güncelledi. Bu sınırlama sosyal medya ve forum gönderileri gibi kullanıcı tarafından oluşturulan yanıtları kapsıyor. 

Son olarak Google'ın, belirli sağlık konuları için yapay zeka tarafından oluşturulan yanıtları göstermeyi durdurduğunu da ekleyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.