Veri merkezi gelirlerini yüzde 427 artıran Nvidia, her yıl yeni yapay zeka çipleri üretecek

Veri merkezi biriminin gelirlerini yüzde 427 artıran Nvidia artık her yıl yeni yapay zeka çipleri üretmeye karar verdi.
Veri merkezi gelirlerini yüzde 427 artıran Nvidia, her yıl yeni yapay zeka çipleri üretecek

Nvidia'nın toplam gelirini bir yıl öncesine kıyasla yüzde 265 arttığını sizlere aktarmıştık. Yapay zeka çipleri sayesinde tek bir çeyrekte 14 milyar dolar gelir elde eden şirket, her yıl yeni çip tasarlamaya karar verdi. Nvidia, şimdiye kadar her iki yılda bir yeni çipler tasarlamaktaydı. 

Nvidia CEO'su Jensen Huang, yaptığı açıklamalarda Blackwell'den sonra bir çip daha olduğunu duyurabileceğini belirterek, bir yıllık bir ritme sahip olduklarını vurguladı. 

Nvidia şimdiye kadar neredeyse her iki yılda bir yeni bir mimari üretti. 2020'de Ampere'i üreten şirket, 2022'de Hopper'ı 2024'te ise Blackwell'i ortaya çıkardı. Bu anlamda Nvidia'nın H100 yapay zeka çipinin Hopper mimarisine B200 çipinin ise Blackwell mimarisine sahip olduğunu belirtelim. 

Analist Ming-Chi Kuo'nun aktardıklarına göre Rubin isimli şirketin bir sonraki mimarisi, 2025’te hayata geçecek. Aynı şekilde Nvidia, gelecek yıl R100 yapay zeka GPU'sunu sunacak. 

Huang'ın paylaştığı bilgilere göre yeni CPU'lar, yeni GPU'lar, yeni ağ NIC'leri, yeni anahtarlar dahil olmak üzere pek çok çip hızlı bir şekilde piyasaya sürülecek. Ayrıca Huang, Nvidia'nın yeni nesil yapay zeka GPU'larının elektriksel ve mekanik olarak geriye dönük bir şekilde uyumlu olduğunu dile getirdi. Böylece GPU'lar, aynı yazılımı çalıştırırken, müşteriler de mevcut veri merkezlerinde H100‘den H200’e ve B100'e kolayca geçiş yapabilecek. Bunlara ek olarak şirket, H200'e geçerken ve Blackwell'e geçerken talebin bir süre daha arzı geçmesini bekliyor. 

Nvidia'nın CFO'su Colette Kress otomotivin bu yıl veri merkezi içindeki en büyük kurumsal dikey olacağını ifade etti. Kress'in paylaştıklarına göre; Tesla tam otomatik sürüş sistemini eğitmek için 35 bin H100 GPU satın aldı. Meta gibi şirketler de büyüme için güçlü bir dikey olmaya devam edecek. 

Şirketin paylaştığı bilgilere göre; bazı müşteriler Nvidia'nın H100 GPU'larından 100 binden fazla satın aldı ya da almayı planlıyor. Meta ise yıl sonuna kadar çiplerin 350 binden fazlasını faaliyete geçirmeyi planlıyor.

Nvidia'nın gelirleri yüzde 262'lik bir artışla 26,04 milyar dolara ulaştı

Şirket, 2025 mali yılının ilk çeyreğinde hisse başına 6,12 dolar kazanç elde ederek Wall Street'in hisse başına 5,59 dolar olan hedefini kolayca aştı. Şirketin gelirleri yüzde 262'lik bir artışla 26,04 milyar dolara ulaştı. Bu meblağ, analistlerin 24,65 milyar dolar olan gelir tahminin çok üzerinde. 

Nvidia, bir yıl önce sadece 2,04 milyar dolar olan net gelirini ise 14,88 milyar dolara çıkarmayı başardı. Şirket ikinci çeyrek için satışlarının 28 milyar dolara ulaşmasını bekliyor. Bu konuda Wall Street analistlerinin tahmini ise 26,61 milyar dolar

Nvidia'nın veri merkezi birimi, hem yapay zeka çiplerinin hem de yapay zeka sunucularını çalıştırmak için gereken ağ bileşenlerinin satışını içermekte. GPU'lara gösterilen talebin artması, Nvidia'nın veri merkezi segmentinin diğer segmentler arasında öne çıkmasını sağlıyor. Veri merkezi biriminin geliri bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 427 artış gösterdi. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.