Google, Apple cihazlarda varsayılan arama motoru olmak için 20 milyar dolar ödedi

Google, iPhone, iPad ve Mac'teki Safari'nin varsayılan arama motoru olmak için Apple'a 2022 yılında 20 milyar dolar ödedi.
Google, Apple cihazlarda varsayılan arama motoru olmak için 20 milyar dolar ödedi

Bloomberg'ün haberine göre Google, iPhone, iPad ve Mac'teki Safari'nin varsayılan arama motoru olmak için Apple'a 2022 yılında 20 milyar dolar ödedi. Bu bilgi, Google'ın ABD Adalet Bakanlığı (Department of Justice) ile olan antitröst anlaşmazlığında sunduğu mahkeme belgelerinde ortaya çıktı.

ABD Adalet Bakanlığı, Google'ı arama konusunda tekel olmakla suçluyor ve Google'a karşı açılan davada Apple ile yapılan arama motoru anlaşması ana odak noktasını oluşturuyor. Dava belgeleri Google'ın Safari'de yapılan aramalardan elde ettiği toplam gelirin yüzde 36'sını ödediğini gösteriyordu ve şimdi bunun 20 milyar dolara denk geldiği ortaya çıktı.

Google, aslında 2002 yılından bu yana Apple cihazlarında varsayılan arama motoru olarak kullanılıyor. Ancak bu noktada iki şirket arasındaki anlaşmanın birkaç kez yenilendiğini de belirtmek gerek. Apple ve Google dava süresince ve öncesinde arama motoru anlaşmasının şartlarını gizli tutmaya çalıştılar, ancak Google'ın Apple'a yılda milyarlarca dolar ödediği biliniyordu.

Google çoğu ülkede Apple cihazlarında varsayılan arama motoru olsa da kullanıcılar alternatif olarak Yahoo, Bing, DuckDuckGo ve Ecosia'ya geçmeyi tercih edebiliyorlar. Tarayıcı motorlarını değiştirmek için Safari ayarlarını açmak gerekiyor.

Bu arada Google, kendisine karşı açılan antitröst davasını kaybederse, Apple ve Google arasındaki anlaşma feshedilebilecek. Kapanış tartışmalarının perşembe ve cuma günü yapılması; hakimin kararını 2024 yılının sonlarına doğru vermesi bekleniyor. Google ise dijital reklamcılık alanında rekabete aykırı uygulamalar yaptığı iddiasıyla açılan davanın eylül ayında görülmesini engellemek için özet karar istiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.