Google, reklam teknolojisinde tekelleşmekle suçlandığı davanın reddini istiyor

Google, dijital reklamcılık alanında rekabete aykırı uygulamalar yaptığı iddiasıyla açılan davanın eylül ayında görülmesini engellemek için özet karar istiyor.
Google, reklam teknolojisinde tekelleşmekle suçlandığı davanın reddini istiyor

ABD Adalet Bakanlığı (The Department of Justice), geçtiğimiz yıl Google'a dijital reklamcılık alanında rekabete aykırı uygulamalar yaptığı iddiasıyla dava açmıştı. Google ise Virginia'daki bir federal mahkemeye başvurarak Adalet Bakanlığı'nın kendisine karşı açtığı antitröst davasının düşürülmesini talep etti.

Adalet Bakanlığı Ocak 2023'te Google'a dava açmış ve şirketi "rekabeti engelleyici ve dışlayıcı davranışlar" yoluyla dijital reklam teknolojilerini tekelleştirmekle suçlamıştı. Bloomberg'e göre Google şimdi davanın planlandığı gibi eylül ayında görülmesini engellemek için özet karar istiyor.

Başsavcı Merrick B. Garland davanın ilk duyurulduğu sırada yaptığı açıklamada Google'ın dijital reklam teknolojileri üzerindeki hakimiyetine yönelik her türlü tehdidi ortadan kaldırmak ya da ciddi ölçüde azaltmak için rekabete aykırı, dışlayıcı ve hukuka aykırı davranışlar sergilediğini söyledi. Geçen yıl yapılan bir basın açıklamasına göre, dava Google'ın dijital reklam araçlarını dijital reklam teknolojisi ürünleri aracılığıyla akan reklam dolarlarının ortalama yüzde 30'undan fazlasını cebine indirecek ölçüde kontrol ettiğini iddia ediyor.

Google şimdi Adalet Bakanlığı'nın, daha önceki bazı davalarda tekel olarak nitelendirme eşiği olarak kullanılan, şirketin pazarın en az yüzde 70'ini kontrol ettiğini göstermediğini ve sosyal medya platformları gibi büyük rakiplerini hariç tutarak bu dava için özel olarak pazarlar oluşturduğunu savunuyor. Şirket ayrıca Adalet Bakanlığı'nın davasının antitröst hukukunun sınırlarını aştığını iddia ediyor.

Bu konuda neler olacağını ise ilerleyen dönemde hep birlikte göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.