TikTok yasağı, ABD'nin yeni yasa tasarısı nedeniyle tekrar gündemde

Tasarının kabul edilmesi halinde ByteDance, TikTok'u altı ay içinde ABD hükümeti tarafından onaylanan bir şirkete satmak durumunda kalabilir.
TikTok yasağı, ABD'nin yeni yasa tasarısı nedeniyle tekrar gündemde

ABD Temsilciler Meclisinin dün onayladığı yasa ile TikTok'un çatı şirketi ByteDance, TikTok'u ABD'li bir şirkete satmak zorunda kalabilir. Amerikalıları Yabancı Düşman Kontrollü Uygulamalardan Koruma Yasası bu aşamadan sonra Senato'ya gidecek.

Geçen yıl tüm detaylarıyla ABD'nin Çin merkezli şirketlerle teknoloji savaşını sizlere aktarmıştık. Son yıllarda bu bağlamda ABD'nin gündeminde olan TikTok'u zor günler bekliyor. Zira ABD'li meclis üyeleri, Çin hükümetinin ByteDance'i ABD'de bulunan kullanıcılardan gelen verileri teslim etmeye zorlayabileceğini düşünüyor. Bu nedenle de TikTok'un Çin dışındaki bir şirkete satılmasını istiyor.

Bu noktada ABD'li meclis üyelerine hak vermek mümkün. Çin'in böyle bir talepte bulunması halinde ByteDance'in bunu reddetmesi söz konusu değil. Ayrıca Çin'in TikTok'u siyasi propaganda yaymak için kullanabileceğine dair iddialar da mevcut. 

Aslına bakarsanız ByteDance, ABD'li kullanıcıların verilerini Oracle'a ait sunucularda depolayarak bu korkuları hafifletmeye çalıştı fakat Beyaz Saray bu adımı yeterli bulmadı. 

Tasarının kabul edilmesi halinde, ByteDance, TikTok'u altı ay içinde ABD hükümeti tarafından onaylanan bir şirkete satmak durumunda kalacak. ByteDance'in şirketi satmaması halinde ise ABD uygulama mağazalarının uygulamayı dağıtması, yasaları çiğnemeleri anlamına gelecek. Böyle bakıldığında TikTok'un ciddi bir yasak ile karşılaşacağını söyleyebiliriz. 

Söz konusu satışın Çin tarafından onaylanması gerektiğini de belirtelim. Ancak bu seçenek pek de ihtimal dahilinde değil. Çünkü Çin hükümeti, geçen yıl zorunlu bir satışa kesinlikle karşı çıkacağını açıkça belirtti. 

TikTok'un 2023 yılında 10 milyar dolar tüketici harcamasına ulaşan ilk oyun dışı uygulama olduğunu hatırlatalım. Bu durum TikTok'u, ABD'li şirketler için cazip bir seçenek haline getiriyor. TikTok'u hangi şirketin alacağı ise merak konusu. Ne de olsa; TikTok'u satın alabilecek yeterli sermayeye sahip sınırlı sayıda şirket bulunuyor. Öte yandan Google ya da Meta gibi şirketlerin, tekelleşme kaygıları nedeniyle TikTok'u satın almaları engellenebilir. 

Bu esnada ABD Başkanı Joe Biden, tasarının Senato'dan geçmesi durumunda, tasarıyı yasal olarak imzalayacağını ifade etti. Yine de bazı senatörlerin yasanın üslubuyla ilgili endişelere sahip olduğunu belirtmekte fayda var. TikTok'un ABD operasyonunun akıbetini hep birlikte izleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.