TikTok, 10 milyar dolar tüketici harcamasına ulaşan ilk oyun dışı uygulama oldu

TikTok, 2023'e başladığı nokta kıstas alındığında yüzde 61'lik bir büyüme kaydetti.
TikTok, 10 milyar dolar tüketici harcamasına ulaşan ilk oyun dışı uygulama oldu

Instagram Yöneticisi Adam Mosseri bundan birkaç yıl önce TikTok ve YouTube'dan bahsederken, "devler" ifadesini kullanmıştı. Data.ai tarafından yapılan bir araştırma TikTok'un devliğini bir kez daha ortaya koydu. Data.ai verilerine göre TikTok, 10 milyar dolar tüketici harcamasına ulaşan ilk oyun dışı uygulama oldu. Apple App Store ve Google Play harcamaları bir araya getirilerek ortaya çıkarılan bu metrik, TikTok'un başarısını bir kez daha gözler önüne seriyor. 

Paylaşılan bilgilere göre TikTok, 2023'e 6,2 milyar dolardan fazla tüketici harcamasıyla girdi. Şirket, yıl içinde bu miktara 3,8 milyar dolar eklemeyi de başardı. Böylece TikTok, 2023'e başladığı nokta kıstas alındığında yüzde 61'lik bir büyüme kaydetti. Aynı şekilde bu miktar, 2022'nin 3,3 milyar dolarlık toplamından yüzde 15 daha fazla

TikTok'un oyun uygulamaları içindeki konumuna baktığımızda, Candy Crush Saga başta olmak üzere oyun kategorisinde en çok kazananların arasına yerleştiğini görüyoruz. Bu alanda tüketici harcaması 12 milyar doları aşan King/Activision Blizzard'dan Candy Crush Saga'yı, 11 milyar dolar tüketici harcamasına sahip Tencent'ten Honor of Kings takip ediyor. XFLAG/Mixi'den Monster Strike 10,6 milyar dolar tüketici harcamasına sahip iken, Supercell'den Clash of Clans ise 10,2 milyar dolar tüketici harcaması ile öne çıkıyor.

 

10 milyar harcama barajına yaklaşan diğer uygulamalar ise Tinder ve YouTube. Her iki uygulama da TikTok'u 2 ila 3 milyar dolar arasında bir farkla takip ediyor. Böyle bakıldığında yazının başında söz ettiğimiz Adam Mosseri'nin ifadesinin hala geçerliliğini koruduğunu görüyoruz. YouTube'un ardından Disney ve Tencent video geliyor. 

Bu arada TikTok'un şimdiye kadar olan gelirlerine baktığımızda, ABD'deki tüketicilerin, gelire katkıda bulunulan miktar yönünden Çin'deki iOS kullanıcılarıyla eşit durumda olduğunu görüyoruz. Her iki tüketici segmenti de TikTok'un elde ettiği gelirin yüzde 30'unu oluştururken, ABD'deki tüketiciler ile Çin'deki iOS kullanıcıları bir araya geldiğinde gelirin yüzde 60'ını oluşturuyor. 

Gelir getirme bakımından bu ikili kombinasyonu takip eden ülkeler ise sırasıyla Suudi Arabistan, Almanya, Birleşik Krallık ve Japonya takip ediyor. Bu ülkeler, TikTok'un uygulama içi gelirinin yüzde 13'ünü oluşturmakta. Raporda 2024 yılında ise TikTok gelirlerinin 15 milyar dolar tüketici harcamasına sahip olacağı ön görülmekte. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.