Genom ve yapay zeka teknolojilerini nadir hastalıklar için birleştiren PhiTech, 1.1 milyon dolar yatırım aldı

Dr. Saliha Durmuş, Prof. Dr. Tunahan Çakır ve Prof. Dr. Erdoğan Sevilgen’in kurduğu PhiTech, ikinci tohum yatırım turunda 1,1 milyon dolar yatırım aldı.
Genom ve yapay zeka teknolojilerini nadir hastalıklar için birleştiren PhiTech, 1.1 milyon dolar yatırım aldı

Nadir hastalıkların hızlı ve etkin tanısı için DNA ve RNA dizi verilerini işleyen yapay zeka destekli bir klinik karar destek sistemi geliştiren sağlık biyoteknolojisi şirketi PhiTech, ikinci tohum yatırım turunda 1,1 milyon dolar yatırım aldı.

Arya GSYF’nin liderlik ettiği yatırım turuna, Arz Portföy 4. GSYF, Simya VC, Vestel Ventures ortaklığıyla yönetilen Tacirler Portföy Gelecek Etki Fonu ve çok sayıda bireysel yatırımcı katıldı.

Ayşe Görmeli, İdil Dorsan, Münteha Adalı, Osman Alp Arlı, Özge Şerbetçi, Özlem Tümer Eke, Sanem Tatlıdil Özal, Serpil Alçın, Şule Mene ve Zeynep Bilgiç, bu yatırımcı isimler arasında yer aldılar. PhiTech’in ilk yatırımcılarından İstcapital, Candan Karabağlı ve Selen Kocabaş bu tura da dahil oldular.

Dr. Saliha Durmuş, Prof. Dr. Tunahan Çakır ve Prof. Dr. Erdoğan Sevilgen’in kurduğu biyoteknolojik girişim, RNA dizileme tabanlı teknolojileri nadir genetik hastalıkların tanısında klinik uygulamaya taşıyan dünyadaki ilk firmalardan olmayı hedefliyor. PhiTech, bu doğrultuda geliştirdiği biyoinformatik çözümlerini, Genomics & More (G&M) isimli web platformu üzerinden Şubat 2024’ten itibaren sunmaya başladı.

Her biri nadir görülmesine rağmen, 10 binden fazla farklı nadir hastalık, dünyada 400 milyon, Türkiye’de ise 5 milyon hastayı etkiliyor. Nadir hastalığa sahip bireylerin doğru tanıya ulaşma ortalama süresi, dünyada 5 yılı, Türkiye’de ise 7 yılı buluyor. Genomik veri (DNA) tabanlı tanı testleri ile nadir hastalıkların başarılı tanı oranı yüzde 50’nin altında. PhiTech Bioinformatics, geliştirdiği multi-omik çözümler sayesinde, genomik veriye ek olarak transkriptomik (RNA) ve epigenomik verileri de işleyerek daha fazla hastayı daha hızlı tanıya kavuşturmayı hedefliyor.

Kurucu ortaklar, alınan yatırımı yurt dışı ofisleri üzerinden pazara çıkış faaliyetleri için ve Ar-Ge süreçlerini hızlandırmak için kullanacaklarını ifade ettiler. Geliştirdikleri RNA tabanlı çözümleri ilk olarak, Türkiye’de yıllarca tanı alamamış hastalara ulaştıracaklarını ve bunun için çok heyecanlı olduklarını belirttiler.

PhiTech Bioinformatics, Simya VC’nin iş ortağı olan San Francisco merkezli Alchemist’e yakın zamanda kabul aldı. Ekip, Alchemist Accelerator’daki program sonrasında, 2024 son çeyreğinde pre Seri A yatırım turu planlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.