Dijital pazarlamadan e-ticarete, Web3'ün hayatımızda nasıl yer alacağı sorusunun cevabını sizlere aktarmaya devam eden Webrazzi XYZ 2024, günün erken saatlerinde başladı. Etkinlik, Ussal Danışmanlık Yönetici Ortağı Ussal Şahbaz'ın Yapay Zeka Dönüşümünde bugün ve yarın: Örnekler ve Gelecek Trendleri başlıklı sunumu ile devam ediyor.
Ussal Şahbaz, ChatGPT'nin kullanımıyla işgücü piyasasında bazı değişikliklerin olduğunu belirterek, rutin ve tekrar eden görevlerin otomatikleştirilmesinin insanları daha yaratıcı ve stratejik işlere yönlendirebileceğini söylüyor. Ancak bu durumun avukatlar ve doktorlar gibi geleneksel mesleklerin rollerinin ve becerilerinin değişebileceğini vurguluyor. ,
Yapay zeka ile işlerin nasıl etkileneceğini ve bunun iş kollarının ne kadar yapay zekaya maruz kalacağı ile ilişkili olduğunu belirten Şahbaz, mesleki tamamlayıcılık meselesini ele alarak, yapay zekanın işlerin belirli alanlarında insanların yerini alabileceğini ifade ediyor.
Şahbaz, ChatGPT gibi büyük dil modellerinin tekelleşme döngüsüne sahip olduğunu belirterek, daha fazla veri toplandıkça modellerin daha iyi çalıştığını ifade ediyor. "Ne kadar çok veri varsa, o kadar iyi. Bir model başarılı olduğunda, tekelleşmesi daha kolay oluyor." şeklinde konuşuyor.
Yapay zeka sektörünün temelinde üç girdi olduğunu söyleyen Şahbaz, "İşlemci gücü, insan kaynağı, bulut bilişim pazarı ve AB'nin yapay zeka yasaları gibi kritik konuların dikkate alınması gereken zorlukları ve fırsatları ortaya koyuyor. Bu faktörlerin bir araya gelmesi, teknoloji sektöründe gelecekteki dönüşümleri etkileyecek ve şekillendirecek önemli bir etkiye sahip." diye konuşuyor.
Yapay zeka ve benzeri teknolojilerin geliştirilmesinde hem yeterli işlemci gücüne hem de nitelikli insan kaynağına erişimin önemli olduğunu belirten Şahbaz, nitelikli insan kaynağı yetersiz olduğunda, bu durumun teknoloji şirketlerinin inovasyon ve gelişim süreçlerini olumsuz etkileyebileceğini söylüyor.
Ussal Şahbaz, 600 milyar dolarlık bulut bilişim pazarının Microsoft, Google ve Amazon gibi devler tarafından kontrol edildiğini belirterek, AB'nin yapay zeka alanındaki düzenlemelerini de dikkate aldığını söylüyor. AB'nin teknoloji alanındaki rekabet gücünü artırmak amacıyla belirlediği kuralların önemli olduğunu vurguluyor.
Şahbaz, AB Yapay Zeka Kanunu'nun getirdiği standartların birçok büyük dil modelinin uyum sorunu yaşamasına neden olabileceğini ifade ediyor. Bu durumun, AB pazarındaki teknoloji şirketlerinin uyum süreçlerine odaklanmasını ve rekabeti şekillendiren faktörlerden biri haline gelmesini sağlayabileceğini belirtiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap