2024 yılındaki ilk konferansımız olan Webrazzi XYZ 2024'ün 5 Mart tarihinde gerçekleştireceğimizi sizlere daha önce aktarmıştık. Webrazzi XYZ 2024 etkinliğimizin ilk konuşmacısı olan Türkiye İş Bankası Yapay Zeka Bölüm Müdürü Gökhanalp Arslan, "Yapay zeka ve iş dünyasında gelecek" isimli panelde Webrazzi Kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.
Türkiye İş Bankası'nın yapay zeka çalışmalarının 5 yıldan daha öncesine dayandığını belirten Gökhanalp Arslan, bu çalışmaların bir çatı altında birleştirilmesinin ise ilk olarak çevik alan olarak başladığını dile getirdi. Arslan, sonrasında ise organizasyonun daha kapsayıcı bir hale gelerek bölüme dönüştüğünü paylaştı.
Bölümün ilk kurulduğunda geleneksel yapay zekaya odaklandığını belirten Arslan, bugün kullandığımız yapay zeka çözümlerinin önümüzdeki 1-2 yıl içinde antik yapay zeka olarak adlandırılabileceğini de sözlerine ekledi. Arslan, Türkiye İş Bankası Yapay Zeka Bölümü olarak 11 tane yapay zeka çözümü geliştirdiklerini de belirtti.
LLM'lerin kullanımının buluta dayandığını paylaşan Arslan, regülasyonların ise bulut çözümlerinin kullanımı konusunda çok esnek olmadığını da dile getirdi. Dışarda alınabilecek LLM'lerin de bulut ile çalışması gerektiğini dile getiren Arslan, Türkçe konuşabilen bir dil modeli üzerinde 8 aydır çalıştıklarını duyurdu.
İş Bankası'nın kendi veri merkezlerinde çalışacak ve Türkçeyi verimli bir şekilde kullanabilen bir dil modeli üzerinde çalıştıklarını belirten Arslan, 100. yılını kutlamaya hazırlanan İş Bankası'nın çok fazla veriye sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
Yapay zeka ve blockchainin potansiyel iş birliği alanlarında da önemli açıklamalarda bulunan Arslan, iş birliği için iki tarafın da birbirini tamamlamaları gerektiğini aktardı. Arslan, yapay zekanın geleceği tahmin ettiğini, blockchainin ise realiteyi kaydettiğini paylaştı.
Blockchainin akıllı kontratlarının pek de akıllı olmadığını belirten Arslan, akıllı kontratların duruma göre adapte olmadıklarını da aktardı. Arslan'a göre yapay zeka çözümleri, akıllı kontratları çok daha akıllı bir hale getirebilir. Arslan, yapay zekanın veriye ve duruma göre karar verme konusunda akıllı kontratlara yardımcı olabileceğini dile getiriyor.
Yapay zeka ile ilgili en önemli sorulardan biri ise yapay zekanın insanın yerine geçip geçemeyeceği ile ilgili. İnsanlık olarak bilinç ve problem çözme olarak iki ana yeteneğe sahip olduğumuzu belirten Arslan, yapay zekanın ise sadece problem çözmeye odaklandığını aktardı.
Yapay zekanın problemin ne olduğunu kısmına odaklanmadığını da belirten Arslan, insanın yerine geçebilecek bir yapay zeka kurgusu için yapay zeka çözümlerinin bilinç konusunda odaklanmaları gerektiğini dile getirdi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap