2024 yılındaki ilk konferansımız olan Webrazzi XYZ 2024'ün 5 Mart tarihinde gerçekleştireceğimizi sizlere daha önce aktarmıştık. Google Türkiye CMO'su Serkan Girgin, "Karmaşıklıktan Basitliğe: Herkes için bir Yapay Zekâ" başlıklı oturumuyla Webrazzi XYZ 2024 sahnesindeydi.
Konuşmasında Google'ın misyonunu paylaşan Serkan Girgin, bu misyonun dünyanın bilgisini organize etmek ve küresel olarak erişilebilir ve faydalı hale getirmek olduğunu ifade etti. Şirketin yeni hedefi ise yapay zekayı herkes için faydalı kılmak.
Kullanıcıların halihazırda Google Lens, Google Maps ve Google Workspace ürünlerinde yapay zeka entegrasyonlarını kullandığını belirten Girgin, konuşmasında Google Lens, Google Maps ve Google Workspace özelinde çeşitli metrikler paylaştı. Girgin'in paylaştığı bilgilere göre, Google Lens'te ayda 12 milyar görsel arama gerçekleştiriliyor. Google Maps'te 1 milyardan fazla bina haritaya eklenirken, Google Workspace'te 3 milyardan fazla kişi yapay zeka destekli özelliklerden faydalanıyor.
2024 yılında yapay zeka alanında çok fazla yenilik gerçekleşeceğini açıklayan Serkan Girgin, konuşmasında Gemini'ı detaylı olarak ele aldı. Girgin'in aktardıklarına göre Gemini, şirketin şimdiye kadar oluşturduğu en yetenekli ve genel model. Gemini, Google DeepMind ve Google Research de dahil olmak üzere Google'daki ekiplerin büyük ölçekli ortak çalışmasının bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Serkan Girgin, Gemini'ın eğitim aşamasından beri çok modlu (multimodal) geliştirildiğini ifade etti. Gemini, Ultra ve Pro sürümleriyle farklı cihazlarda çalışma yeteneğiyle de öne çıkıyor.
Gemini'ın kullanım örnekleri de konuşma boyunca paylaşıldı. Gemini ile sohbet ederek farklı konularda planlama yapabilir, bilgi alabilir ve çeşitli konularda yazabilirsiniz. Girgin, konuşmasında Web'de kullandığınız Gemini'ı yakında mobilde kullanabileceğinizi de aktardı.
Gemini'ı Google Fotoğraflar uygulamasında kullanabileceğiniz gibi Workspace'te de Gemini'dan yararlanabilirsiniz. Google Fotoğraflar'da Magic Editor'u kullanarak fotoğraf düzenleyebilir, Workspace'te "help me write özelliği" ile dosyalarla adeta sohbet edebilirsiniz.
Girgin konuşmasında yapay zeka destekli arama deneyiminden de bahsetti. Şu anda ABD'de test edilen yapay zeka destekli arama deneyimi sayesinde belli bir konuda yapay zeka destekli genel bakış açıları elde edebiliyor, konuyu takiben sorularınıza yanıt alabiliyorsunuz. Ayrıca yaratıcı bir şekilde yeni aramalar yapabileceğinizi de ekleyelim.
Serkan Girgin, ayrıca Circle to Search deneyimini de katılımcılarla paylaştı. Google'ın yeni arama deneyimi Circle to Search ile merak ettiğiniz bir öğeyi telefon ekranınızda daire içine alarak arama yapabiliyorsunuz. Serkan Girgin, bu yeni deneyim özelinde "Bilgiyle etkileşimimiz değişiyor" yorumunda bulundu. Kullanıcılar, deneyimin multimodal yetenekleri ile sadece metin değil farklı formatlarda da arama yapılabilecek. Ayrıca arama deneyimi kapsamında araçla etkileşime geçip sorular sorabileceğinizi de ekleyelim.
Geliştiriciler ve işlemler için Gemma
Konuşmada bahsedilen bir diğer yapay zeka modeli ise Gemma oldu. Google iki yeni hafif (lightweight) açık büyük dil modeli Gemma 2B ve Gemma 7B ile karşımızda. Ticari ve araştırma için kullanıma açık olan bu modeller, Gemini'dan ilham alıyor. Burada hafif olarak tercüme ettiğimiz lightweight tanımı ise geliştiricilerin söz konusu modeli bir laptop ya da kişisel bilgisayarda (PC) çalıştırabileceği anlamına geliyor.
Buna ek olarak Serkan Girgin, mevcut Gemini Pro modelinin güncellenmiş bir versiyonu olan Gemini 1.5 Pro'nun detaylarını paylaştı. Gemini 1.5 Pro, bir milyon tokenlık bir bağlam penceresine sahip. Bu da yaklaşık 1 saatlik video, 30 bin satır kod ve 700 binden fazla kelimeye denk geliyor. Ayrıca Gemini 1.5 Pro, çeşitli dillerde 11 saate kadar ses girdisi alabiliyor. Tüm bunlar Gemini 1.0 Pro'nun işleyebildiği miktarın 35 katı ediyor.
Son olarak Serkan Girgin, şirketin Gen App Builder aracından bahsetti. Gen App Builder ile şirketler kendi iç sistemlerine entegre edebileceği chatbotlar üretebiliyor. Kullanıcılar tüm bu modellerden Google Cloud'un alt yapılarını kullanarak faydanabilecek.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap