Haberler sekmesini kaldırmaya hazırlanan Facebook, yayıncılara ödeme yapmayı bırakacak

Meta, haber makalelerine özel sekmeyi kaldıracağını söyledi. Facebook'un Haberler sekmesi 2019'da milyonlarca dolarlık içerik anlaşmalarıyla açılmıştı.
Haberler sekmesini kaldırmaya hazırlanan Facebook, yayıncılara ödeme yapmayı bırakacak

Meta, nisan ayında haber makalelerine özel sekmeyi kaldıracağını söyledi. Bu gelişmeden ilk etapta ABD ve Avustralya'daki Facebook kullanıcıları etkilenecek. Şirketin Facebook Haberler sekmesini bu iki ülkede de kaldırma kararı, eylül ayında İngiltere, Fransa ve Almanya'da bu bölümünü kaldıracağını söylemesinin ardından geldi.

Facebook'un Haberler sekmesi 2019'da yayıncılar için milyonlarca dolarlık içerik anlaşmalarıyla açılmıştı. Hatta bu kapsamda Wall Street Journal'a 10 milyon dolar, The New York Times'a 20 milyon dolar ve CNN'e 3 milyon dolar ödenmişti.

Meta'nın odağı kısa videolar olacak

Meta, Facebook Haberler sekmesini kapatma kararını, kurumsal bir blog yazısında "Şirket olarak zamanımızı ve kaynaklarımızı, insanların bize platformda daha fazla görmek istediklerini söyledikleri şeylere odaklamalıyız, buna kısa videolar da dahil. Avustralya ve ABD'de Facebook Haberler'i kullananların sayısı geçen yıl yüzde 80'in üzerinde düştü." şeklinde değerlendirdi.

Meta, haberlerin dünyanın dört bir yanındaki insanların Facebook akışlarında gördüklerinin yüzde 3'ünden daha azını oluşturduğu ve insanların büyük çoğunluğu için Facebook deneyiminin küçük bir parçası olduğunu iddia ediyor. Şirket, yayıncılara ödeme yapmak yerine, zamanını ve kaynaklarını, insanların platformda daha fazla görmek istediklerini söyledikleri şeylere odaklayacaklarını söylüyor.

Facebook Haberler için hazırlanan bir destek sayfası "kullanımdan kaldırılacak" ifadesini kullanmasa da Avrupa'da bu özelliğin daha önce kapatılmış olması ABD ve Avustralya için sırada ne olduğu konusunda bilgi veriyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.