Microsoft'un 11 maddelik yapay zeka erişim ilkeleri

11 maddelik ilkeler kapsamında Microsoft, yapay zeka veri merkezi altyapısını ve küresel pazardaki önemli yapay zeka varlıklarını nasıl yöneteceğini ortaya koyuyor. 
Microsoft'un 11 maddelik yapay zeka erişim ilkeleri

OpenAI rakibi Mistral ile ortaklık kurmasıyla gündeme gelen Microsoft dün "Yapay Zeka Erişim İlkeleri" adlı yeni çalışma prensiplerini duyurdu. Bu 11 maddelik ilkeler kapsamında Microsoft, yapay zeka veri merkezi altyapısını ve kürsel pazardaki diğer önemli yapay zeka varlıklarını nasıl yöneteceğini ortaya koyuyor. 

Şirket, bulut bilişim ve yapay zeka altyapısını, platformlarını, araçlarını ve hizmetlerini dünyanın dört bir yanındaki yazılım geliştiriciler için geniş çapta kullanılabilir ve erişilebilir hale getirerek yapay zeka inovasyonunu mümkün kılmaya ve rekabeti teşvik etmeye kararlı olduğunu belirtiyor. 

Bu kapsamda şirket, ilk madde olarak çip kapasitesini artırdıkça, Microsoft'un bulut bilişim yapay zeka altyapısını, hem tescilli hem de açık kaynaklı, büyük ve küçük daha fazla temel modelin eğitimini ve dağıtımını mümkün kılacak şekilde genişleteceğini ifade ediyor. 

İkinci maddede ise Microsoft, yapay zeka modellerini ve geliştirme araçlarını dünyanın dört bir yanındaki yazılım uygulamaları geliştiricilerinin kullanımına sunduğunu belirtiyor. Böylece şirket, her ulusun kendi yapay zeka ekonomisini inşa edebileceğini dile getiriyor. 

Ayrıca Microsoft, yapay zeka ekonomisi genelinde seçim ve adaletin sağlanması için herkese açık API'leri kullanıma sunuyor. Bu bağlamda geliştiriciler, Microsoft Azure'da barındırılan yapay zeka modellerine erişip bunları kullanabiliyor. Bununla beraber Microsoft, ağ operatörlerinin yazılım geliştiricileri desteklemesini sağlamak için ortak bir genel API'yi destekliyor. Buna ek olarak geliştiriciler, Microsoft Azure'da dağıtım ve kullanım için yapay zeka modellerini, araçlarını ve uygulamalarını Azure Market aracılığıyla veya doğrudan müşterilere nasıl dağıtacaklarını ve satacaklarını seçebilecek. 

Microsoft açıkladığı ilkeler kapsamında geliştiricilerin Microsoft Azure'daki yapay zeka modellerinin eğitimi, oluşturulması, dağıtımı veya kullanımından elde edilen kamuya açık olmayan hiçbir bilgi veya veriyi bu modellerle rekabet etmek için kullanmadığını vurguluyor. Bununla birlikte Microsoft, Microsoft Azure kullanan müşterilerin verilerini kolayca dışa aktarmalarını sağlayarak başka bir bulut sağlayıcısına geçmelerini kolaylaştırıyor. 

İlkeler çerçevesinde yapay zeka veri merkezlerinde çalışan tüm yapay zeka modellerinin ve uygulamalarının fiziksel ve siber güvenlik ihtiyaçlarını desteklediğini açıklayan Microsoft, bununla beraber güçlü bir Sorumlu Yapay Zeka Standardı uyguladığını belirtiyor. "Sorumlu Yapay Zeka Standardı" başlığı altında şirket, insanları yapay zeka tasarım kararlarının merkezinde tutmayı amaçlıyor. Şirket, bu yaklaşımıyla adalet, güvenilirlik ve emniyet, gizlilik ve güvenlik, kapsayıcılık, şeffaflık ve hesap verebilirlik dahil olmak üzere kalıcı değerlere saygı gösterdiğini ifade ediyor. 

Yapay zeka becerilerini dünya çapında yaygınlaştırmak için girişimlere yatırım yaptığını belirten şirket, buna Avustralya, Birleşik KrallıkAlmanya ve İspanya'da attığı adımları örnek gösteriyor. Son maddede ise Microsoft, yapay zeka veri merkezlerini çevreye duyarlı bir şekilde yönettiğini ve çevresel sürdürülebilirlik ihtiyaçlarını ilerletmek için yapay zekayı kullandığını açıklıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.