Martı, yapay zeka şirketi Zoba'yı satın aldı

Zoba, sunduğu yapay zeka destekli platform ile birlikte iki tekerlekli elektrikli araç operatörlerinin gelirlerini artırmasına ve saha operasyon maliyetlerini düşürmesine olanak tanıyor.
Martı, yapay zeka şirketi Zoba'yı satın aldı

Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında New York Borsası’nda halka arz gerçekleştiren Martı ile ilgili tüm detayları sizlerle paylaşmıştık. Ülkemizdeki elektrikli scooter kiralama pazarının en önemli oyuncularından olan Martı, yeni bir satın alma gerçekleştirdiğini duyurdu.

Martı tarafından aktarılan bilgilere göre şirket, ABD merkezli bir yapay zeka şirketi olan Zoba'yı satın aldı. Martı ve Zoba, arasında gerçekleşen satın alma anlaşmasının finansal detayları ile ilgili herhangi bir bilgi paylaşılmadığını da ekleyelim.

2017 yılında Daniel Brennan ve Joseph Brennan tarafından Boston'da kurulan Zoba, sunduğu yapay zeka destekli platform ile birlikte iki tekerlekli elektrikli araç operatörlerinin gelirlerini artırmasına ve saha operasyon maliyetlerini düşürmesine olanak tanıyor.

Zoba'nın talep tahmin algoritmaları sayesinde, araçların nereye konumlandırılacağı ve operasyonel görevlerin ne zaman gerçekleştirileceği dinamik olarak optimize edilerek, sürüş sayısının maksimize edilmesi ve araç operasyonel verimsizliklerinin en aza indirilmesi hedefleniyor.

Martı'nın Zoba ile Ekim ve Kasım 2023'te pilot projeler gerçekleştirdiğini de ayrıca paylaşalım. Pilot projelerde, Zoba yazılımının kullanımı sayesinde Martı araçlarının sürüş sayısında bir artış sağladı. Dünya çapında 200'den fazla şehirde aktif olarak kullanılan Zoba, bugüne kadar 17 milyon dolar yatırım da topladı. Zoba'nın yatırımcıları arasında ise NTTVC, CRV, Founder Collective ve Mark Cuban yer alıyor.

İki tekerlekli elektrikli araç operasyonlarının gelirlerini artırma ve maliyetlerini düşürme çabaları kapsamında, birkaç optimizasyon yazılımı sağlayıcısı ile pilot projeler gerçekleştirdiklerini belirten Martı kurucusu Oğuz Alper Öktem, Zoba'nın yazılımını kullanarak en iyi sonuçları elde ettiklerini dile getirdi. Öktem, sürücüleri için araçların kullanılabilirliğini artırma ve saha operasyon maliyetlerini düşürme çabalarında en iyi sonucu veren yapay zeka destekli bu yazılımı bünyelerine katmaktan heyecan duyduklarını da aktardı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.