Dijital replikalar ile demans hastalığına çözüm bulmak isteyen yapay zeka girişimi: Sensay

Sensay, yapay zeka yardımıyla dijital replikaların oluşturulmasını sağlıyor. Bu dijital replikalara kişilerin anıları, hikayeleri ve kişilikleri entegre ediliyor.
Dijital replikalar ile demans hastalığına çözüm bulmak isteyen yapay zeka girişimi: Sensay

Florian Zeller tarafından yönetilen ve başrolünde Anthony Hopkins'i izlediğimiz The Father filmini izleyenler muhakkak olmuştur. Spoiler sayılmayacak şekilde şunu söyleyebilirim ki The Father, demans hastalığını çok iyi anlatan ve bu konuda sorunlar yaşamış kişileri fazlasıyla etkileyen bir film. Özellikle anıların kaybolması ve karmaşıklaşmasını izleyene çok iyi hissettiriyor ve kişi gözyaşları içinde "bu konuda nasıl bir çözüm olabilir?" sorusunu kendine sormaya başlıyor. 

Bu kapsamda hayata geçirilen Sensay adlı girişim de hastalara ve hasta yakınlarına yardımcı olmayı hedefliyor. 

Eğer hâlâ bilmeyenler varsa demans hastalığını da kısaca tanımlayalım. Demans, tıp literatüründe "dementia" olarak da adlandırılan bir durumu ifade ediyor. Hastalık, bilişsel fonksiyonlarda genel bir azalmayı içeriyor ve bu durum, bireyin günlük yaşamını etkileyebilecek düzeyde bozulmuş hafıza, düşünme yetenekleri, dil, problem çözme becerileri ve genel zihinsel fonksiyonları içeriyor.

Demansın en yaygın nedeni Alzheimer hastalığı olsa da vasküler demans, Lewy cisimciği hastalığı ve frontal lob demansı gibi diğer nörolojik bozukluklar da demansa neden olabiliyor. Bu durum genellikle yaşla birlikte artarken yaşa bağlı olmayan demans türlerinin mevcut olduğunu söylemek de mümkün.

Sensay ise yapay zeka yardımıyla dijital replikaların oluşturulmasını sağlıyor. Bu dijital replikalara kişilerin anıları, hikayeleri ve kişilikleri entegre ediliyor; bu şekilde kaybolan veya kompleks hale dönüşen anıları korumak da mümkün hale geliyor.

Girişim, tanıdık insanları, seslerini ve görüntülerini dijital olarak çoğaltarak, giderek daha yabancı gelebilecek bir dünyada rahatlık ve tanınma sağlayarak sürekli bir hafıza ve kimlik dizisi oluşturabileceğine inanıyor. Sensay'ın amacı ise hafıza kaybının zorluklarını yaşayan bireyler için süreklilik ve bağlantı duygusunu teşvik ederek, değerli ilişkilerin ve anların özünü korumak için teknolojinin gücünü kullanmak.

Sensay'ın örneklerine buradan göz atmak mümkün. Girişim, ücretsiz bir plan sunuyor olsa da en kapsamlı plan için 20 sterlin talep ediliyor. Ses kopyalama ve kişilik kopyası gibi özellikler bu ücretli planda sunuluyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.