Microsoft'un gelirleri, yapay zeka etkisiyle bir önceki yıla kıyasla yüzde 17,6 arttı

Microsoft'un geliri, 31 Aralık'ta sona eren çeyrekte, bir önceki yıla kıyasla yüzde 17,6 artış gösterdi.
Microsoft'un gelirleri, yapay zeka etkisiyle bir önceki yıla kıyasla yüzde 17,6 arttı

Microsoft 2024 mali yılının ikinci çeyreğini kapsayan kazanç raporunu açıkladı. Rapordaki veriler, Wall Street analistlerinin beklentilerini aştı. Analistler, hisse başına 2,78 dolar kazanç beklerken, Microsoft hisse başına 2,93 dolar kazanç elde etti. 61,12 milyar dolar olması beklenen gelir ise 62,02 milyar dolar oldu. Yapılan açıklamaya göre Microsoft'un geliri, 31 Aralık'ta sona eren çeyrekte, bir önceki yıla kıyasla yüzde 17,6 artış gösterdi. Net gelir, 16,43 milyar dolar ya da hisse başına 2,20 dolardan 21,87 milyar dolar ya da hisse başına 2,93 dolara yükseldi. 

Akıllı Bulut segmenti yüzde 20 artışla 25,88 milyar dolar gelir elde etti

Şirketin Akıllı Bulut segmenti, analistlerin 25,29 milyar dolar gelir tahminlerine rağmen, yüzde 20 artışla 25,88 milyar dolar gelir elde etti. Akıllı Bulut segmentinin Azure bulut altyapısı, SQL Server, Windows Server, Nuance, GitHub ve kurumsal hizmetleri içerdiğini belirtmekte fayda var. Bu segment içinde Azure ve diğer bulut hizmetlerinden elde edilen gelir yüzde 30 arttı.

Büyümede yapay zeka etkisi 

Microsoft'un finans yöneticisi Amy Hood, analistlerle yaptığı bir konferans görüşmesinde, Azure ve diğer bulut hizmetlerindeki büyümenin altı puanının yapay zekaya bağlı olduğunu söyledi.

Microsoft CEO'su Satya Nadella ise Microsoft'un şu anda 53 bin Azure AI müşterisi olduğunu ifade etti. Nadella'nın aktardıklarına göre; bu müşterilerin üçte biri Azure'a geçtiğimiz yıl katıldı. Bu arada şirketin ikinci mali çeyrekte özel bulut çiplerini duyurduğunu hatırlatalım. 

Üretkenlik ve İş Süreçleri birimi toplam 19,25 milyar dolar gelir elde etti

Üretkenlik ve İş Süreçleri biriminden elde edilen gelir toplam 19,25 milyar dolar oldu. Bu birim, Office üretkenlik yazılımı, LinkedIn ve Dynamics'i içeriyor. Analistler Microsoft'un bu birimden 18,99 milyar dolar gelir elde etmesini bekliyordu. Microsoft, bu segmentte beklentileri yüzde 13 oranında aştı. 

Üretkenlik ve İş Süreçleri birimindeki yapay zeka adımlarından bahsetmekte fayda var. Şirket, ikinci mali çeyrekte Microsoft 365 üretkenlik yazılımı paketlerine aylık 30 dolarlık Copilot AI eklentisi satmaya başladı. Şu an için Nadella ve Hood, Copilot hizmeti için ödeme yapmaya başlayan müşteri sayısını açıklamaktan kaçındı.

Xbox'ın geliri yüzde 60 arttı

Son olarak ikinci mali çeyrekte Microsoft, Activision Blizzard'ı satın alma işlemini tamamladı. Bu şirketin şimdiye kadarki en büyük anlaşması olarak konumlanıyor. 

Microsoft raporda Activision Blizzard'ı satın almasının ardından Xbox oyun bölümünün gelirlerinde dikkat çeken bir artış olduğunu açıkladı. Xbox'ın geliri yüzde 60 artarken, genel oyun geliri yüzde 48 arttı. Activision Blizzard 2024 mali yılının ikinci çeyreğinde 2 milyar dolar gelir ile dikkatleri üzerine çekti. Microsoft bu büyümenin satın alma anlaşması kaynaklı olduğunu ifade ediyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.